Конституційний суд визнав деякі карантинні обмеження в Україні незаконними

814 0

Ми у соцмережах:

Конституційний суд визнав деякі карантинні обмеження в Україні незаконними

У КСУ наголосили, що кожному, хто законно перебуває в Україні, гарантується свобода пересування.

Конституційний суд 28 серпня визнав неконституційними деякі положення постанови Кабінету міністрів про карантин в Україні, запроваджений у зв’язку з епідемією коронавірусною хворобою COVID-19. Про це йдеться в тексті рішення КСУ , повідомляє ТСН. 

Зокрема, КСУ визнав обмежувальні карантинні заходи, які встановлювалися постановою Кабміну №392, неконституційними, а також положення абзацу дев’ятого пункту другого розділу ІІ "Прикінцеві положення" закону № 553.

Йдеться про заборони на проведення масових заходів, роботу закладів громадського харчування, торговельно-розважальних центрів, фітнес-центрів, готелів, хостелів, розважальних закладів, здійснення регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним транспортом у міському, приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні, проведення закладами охорони здоров’я планових заходів з госпіталізації, про обов'язкову самоізоляцію громадян.

У КСУ визнали, що зазначені протиепідемічні заходи, ухвалені урядом, суперечать конституційним правам і свободам громадян. Зокрема, обмеження пов'язані із самоізоляцією, обмежують право особи на свободу пересування. А закриття пунктів пропуску, обмеження перевезень Україною, суперечать праву громадян вільно пересуватися і залишати територію України.

"Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується собода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом", — наводиться положення другого розділу Конституції України.

У суді наголосили, що обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина є можливим у випадках, визначених Конституцією України. Таке обмеження може встановлюватися виключно законом — актом, ухваленим лише Верховною Радою. 

Нагадаємо, в Україні через пандемію коронавірусу від 12 березня діє карантин. Нині він адаптивний і регіони поділені на зони. 26 серпня уряд ухвалив рішення подовжити адаптивний карантин

В Україні офіційно подовжили карантин до 1 листопада. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також