Чим корисні чорниці

652 0

Ми у соцмережах:

Чим корисні чорниці

Чорницю часто називають вітамінною бомбою. Насправді ж у плодах чорниці немає високого вмісту вітамінів, крім аскорбінової кислоти і вітаміну К (філохінон). І всупереч усталеній думці, в складі чорниці невисокий вміст каротиноїдів, у тому числі — лютеїну.

Однак ягоди чорниці мають значну кількість інших корисних властивостей. І найбільш важливим компонентом цих ягід є поліфеноли, а саме антоціани, які надають ягоді насиченого темно-синього кольору. Це потужні антиоксиданти. Вони зменшують запалення, борються із зморшками і тьмяним кольором обличчя.

Крім того, весь склад ягід чорниці знижує ризик розвитку захворювань нервової системи, серцево-судинних і онкологічних захворювань, а також має гіполіпідемічні, імуномодулюючі та гепатопротекторні властивості. До складу пагонів цієї ягоди входить глікозид міртилін — речовина, що діє за принципом інсуліну, який зменшує вміст цукру в крові. Тому пагони чорниці входять до складу багатьох протидіабетичних зборів. Завдяки дубильним речовинам, їхнім в’язким властивостям чорницю використовують при гострому і хронічному розладі функцій травного тракту, особливо при проносі у дітей і дорослих. Крім того, в чорниці є йод, залізо, марганець і кремній.

Безперешкодно щодня можна з’їдати 200–250 г чорниць. Це набагато смачніше і корисніше, ніж таблетки.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також