Нині багато пишуть про користь для здоров'я сухого червоного вина. Чи можна його пити тим, у кого гастрит і є проблеми з печінкою?
Відповідає дієтолог, гастроентеролог, доктор медичних наук, професор кафедри гастроентерології Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика Галина Анохіна: — Міф про користь сухого червоного вина для здоров'я — це вигадка виноробів. Червоне вино містить багато тираміну і може викликати у чутливих людей підвищення артеріального тиску, мігрень, почервоніння шкіри обличчя, алергію. А при захворюваннях печінки сухе червоне вино пити не рекомендується — для неї це велике токсичне навантаження. Щоб пити вино, потрібно мати здорову печінку і здоровий шлунок. Найкорисніші речовини чорного кислого винограду — це найбільш багаті антиоксидантами і вітамінами сорти винограду — містяться в шкірці і кісточках. Щоб отримати користь від речовин, які містяться в ньому, вино цілком можна замінити чорним виноградом і соком з нього. Щоправда, багато такого винограду або соку не з'їсти і не випити, тому в аптеках продаються витяжки з винограду, є сухий екстракт червоного вина. Немає ніякої окремої користі від якогось окремого продукту. Корисний часник? Так, корисний. Корисна шипшина? Безсумнівно. Але всі корисні продукти корисні тільки в поєднанні один з одним. А якщо є лише щось одне корисне, толку від цього буде мало. Харчування загалом має бути збалансованим і раціональним.