«Корона» для «Царя»: в обласній лікарні розповіли, як голова облради з допомогою COVID-19 вирішує власні питання

7904 0

Ми у соцмережах:

«Корона» для «Царя»: в обласній лікарні розповіли, як голова облради з допомогою COVID-19 вирішує власні питання

Поки весь світ аплодує медикам за їх самовіддану і небезпечну в умовах пандемії роботу, керівництво Рівненщини влаштовує справжнє «полювання на відьом», цинізму якого могла б позаздрити навіть середньовічна інквізиція. Не спромігшись свого часу знайти в бюджеті достатньо коштів на боротьбу із COVID-19, керівництво облради дуже добре справилося з іншою задачею: призначити крайніх за поширення хвороби в окремо взятому найбільшому медичному закладі області – Рівненській обласній клінічній лікарні. Вона не є базовою в боротьбі із коронавірусом, відтак з перших днів карантину забезпечувалася засобами індивідуального захисту, що надходили централізовано, за залишковим принципом. Та навіть попри це її медичні працівники щодня приймали і продовжують зараз приймати важких хворих з усієї області. А от, як буде далі, з огляду на позицію керівництва області, – тепер під питанням.

Лариса Обуховська – медичний директор Рівненської обласної клінічної лікарні. Жінка ніколи особливою публічністю не вирізнялася. Звикла більше працювати із пацієнтами, ніж роздавати коментарі журналістам. Та цього разу без жодних застережень погодилася на відверте інтерв’ю. Каже, більше не в силах терпіти свавілля окремих чиновників, брехню та бруд, яким вони останні півтора місці щедро поливають її медичний заклад. Тож якщо це навіть і не змінить ситуацію, то принаймні покаже загалу її зворотній бік. Той, який керівництво області вперто замовчує.

Хочу показати вам дві довідки, що були складені за результатами комісії, яка перевіряла у нас в закладі ситуацію із захворюванням медичних працівників на COVID-19. Одна надійшла до нас безпосередньо від обласного управління охорони здоров’я, а друга разом із листом голови обласної ради. Зверніть увагу, дати і підписанти – одні й ті ж самі. Натомість зміст і прізвища «призначених комісією винуватців» з числа адміністрації медичного закладу різняться.

Що це означає?

Схоже на те, що комусь було вигідно не розібратися і допомогти у складній ситуації, а просто призначити  крайніх. Як в першій, так і в другій довідках перекручені факти, неточності в датах тощо. А серед прізвищ «винуватців» фігурують ті, хто за своїми посадовими обов’язками взагалі не мають жодного відношення до епідситуації в лікарні. У тому числі і я як директор з медичної частини. Ми одразу надали свої пояснення та заперечення по звинуваченнях, що викладені в кожній з цих довідок, як для управління охорони здоров’я, так і в обласну раду. Але Олександр Данильчук їх або просто не читає, або вперто ігнорує, бо має власні плани на посаду головного лікаря. Останнє підтверджує і той факт, що в п’ятницю Данильчук збирав голів фракцій. Як писав місцевий політичний телеграм-канал «Штірліц», єдиним  питанням було дострокове розірвання контракту із головним лікарем обласної лікарні Іваном Зимою. Почувши, що більшість проти, Данильчук заявив депутатам, мовляв  сам тоді це зробить. Ну чим не «корона»? Вже зрозуміло, що голова облради готовий піти на будь-які порушення, аби тільки зробити посаду вакантною. І якщо правда, що він розглядає навіть варіант реорганізації обласної лікарні як закладу, то це вже навіть не дно… Щоб ви розуміли – це додаткова документальна тяганина, нове ліцензування, контрактування, що затягнеться на місяці. Хто весь цей час фінансуватиме  заклад? Ніхто! І  мова тут не тільки про заробітну плату майже двох тисяч працівників лікарні, а й про фінансування медичної допомоги мешканцям області. У тому числі й виборців пана Данильчука.

Одним зі звинувачень комісії є нібито навмисне приховування адміністрацією лікарні фактів захворювання на COVID-19 медпрацівників…

Це маячня, яка нічого спільного із реальністю немає. Таку інформацію приховати не реально, оскільки результати ПЛР визначаються не у нашому закладі, а в обласному лабораторному центрі та в центрі здоров’я. Звідти про кожен позитивний тест одразу повідомляють управління охорони здоров’я. Нам закидають, що перші захворювання працівників обллікарні були зафіксовані ще 27 березня, однак поза межами закладу. Комісія також встановила, що ці хворі самі зверталися до сімейних лікарів чи інфекціоністів, а ті вже скеровували їх на ПЛР-тести. Щоб ви розуміли, нам про ці випадки повідомили листом  лише через 10 днів – 7 квітня. Вся кореспонденція реєструється, тому без проблем можна перевірити цей факт. Також комісія приховала факти проведення засідань Штабу протидії занесенню і поширенню COVID-19  в Рівненській обласній клінічній лікарні та нарад у головного лікаря. Хоча я особисто надала їм протоколи засідань, в яких детально описані всі упереджуючі та ліквідаційні заходи, які ми проводили. Їм байдуже. Вже тепер, з огляду на всі ці події, закрадається думка, що нас навмисно вчасно не попередили про перші виявлені випадки коронавірусу серед наших працівників.

Але ж подібна ситуація не лише у вас. Для прикладу, в міській лікарні зараз теж багато підтверджених випадків коронавірусу серед медичних працівників, та попри це, ніхто не говорить про зміну керівника закладу.

Така ситуація логічна, для будь-якого медичного закладу, в якому надається невідкладна медична допомога. Різниця лише в тому, що міська влада підтримує лікарів, дякує за те, що вони продовжують працювати у таких складних умовах, а обласна – шукає крайніх. Риторика керівництва обласного управління охорони здоров’я ще під час роботи комісії була одна: «винних знайдемо і покараємо!» Подивіться світову статистику по кількості хворих медпрацівників на COVID-19 і все стане на свої місця. Не дарма ж ВООЗ визнала ситуацію із поширенням коронавірусу – пандемією. Та попри це ми ні на день не переставали надавати ургентну (невідкладну) допомогу. Більше того, важких пацієнтів навіть з міської лікарні везуть до нас. А це – хірургія, травматологія, політравми, інфаркти, інсульти, гострі отруєння тощо. Досить часто у таких станах людина  взагалі без свідомості, або не спроможна говорити. Вона потребує швидкого оперативного втручання. І поки його везуть в операційну, з таким пацієнтом контактує від 10 до 20 медичних працівників, які ризикують заразитися. Ви думаєте вони не усвідомлюють цього? Ще й як, але ніхто із них ще жодного разу не відмовив у допомозі пацієнтам у важких станах, бо там відлік іде на хвилини.

Але ж є якісь захисні костюми, маски, окуляри та щитки?

Вони не є панацеєю. Інакше не було б такої кількості хворих медпрацівників по всьому світу. А тепер згадайте, якої якості у нас були захисні окуляри на початку карантину. Захисні щитки і досі – «сам пан склєпав». Єдиним і незаперечним фактом залишається те, що на старті карантину найбільший медичний заклад області при розподілі з ОДА отримав найменшу кількість засобів індивідуального захисту. Збирали де тільки могли – завдяки благодійникам, друзям, спонсорам… Про що ми теж написали у своїх поясненнях. Однак на це ніхто не зважає. Як і не зважають, що Рівненщина серед лідерів по кількості нових випадків захворювання на COVID-19. У цьому теж адміністрація обласної лікарні винна? А може, проблема значно глибша? Можливо, варто було б перевірити, наскільки компетентними були дії керівництва області, що зараз маємо таку невтішну статистику. І наостанок, якби перевірка з управління охорони здоров’я справді мала намір розібратися в ситуації у нашому медзакладі, то окрім перевірки,  мабуть, мала би бути створена ще й комісія з ліквідації наслідків. Цього не було. Їх навіть не цікавило те, як нам вдалося вийти із тієї непростої ситуації, і не дуже цікавить, як ми працюємо сьогодні.

Розмовляв Влад ІСАЄВ.

Джерело: Західний аргумент, Рівненська область


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також