Коронавірус повертається на Рівненщину!

1369 0

Ми у соцмережах:

Коронавірус повертається на Рівненщину!

У Рівненській області вперше за останні пів року сталася смерть від коронавірусу. Жертвою ускладнень, викликаних цією інфекцією, став 83-річний мешканець Костопільської громади, який був не щеплений. Яким саме штамом заразився померлий - невідомо. Тим часом лікарі-інфекціоністи попереджають про новий підвид коронавірусу – «Арктур», який уже виявили в нашій області. Він не такий небезпечний, як класична версія вірусу, яка три роки тому охопила планету, але проблем може додати. Серед симптомів «Арктуру» не лише кашель та біль у горлі, а й так звані «рожеві очі». Тобто нюх уже не втрачаємо, зате маємо кон’юнктивіт, який відчувається як неприємна липкість в очах. Чого нам ще чекати від вірусу найближчим часом?

Юлія Терентьєва, завідувачка відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб ДУ «Рівненський обласний центр контролю і профілактики хвороб МОЗ України»:

— Хворому було 83 роки, не щеплений. Звертався він до сімейного лікаря, бо мав високу температуру і кашель. 27 жовтня був госпіталізований в реанімаційне відділення і вже там, за два дні, помер. У нього був підтверджений ковід… Тому все ж не треба самому гадати — о, може у мене омікрон «легкий» чи просто нежить? Якщо виникли симптоми, краще одразу звернутися до свого сімейного лікаря, який буде проводити лабораторну діагностику і призначить відповідне лікування.

Роман Сафонов, головний санітарний лікар Рівненщини, директор обласного центру контролю і профілактики хвороб:

— Ми разом пережили страшну пандемію COVID-19, і в цей період коронавірусна хвороба, як та ревнива подруга, обмежила доступ до тіла більшості інших вірусів — своїх конкурентів. Тобто більшість інших респіраторних інфекцій, якими хворіли люди в ці роки, безпрецедентно зменшилася. Проте ГРВІ уже в минулому епідсезоні почали відвойовувати свої позиції та пішли в ріст аж на 80%! Цьогоріч темп зростання залишається досить значним. Але віруси постійно конкурують і перемагає найсильніший.

Після періоду домінування та формування імунітету (як після перенесеної хвороби, так і після вакцинації), ковід ослаб і вже не є таким загрозливим, як у перші 2–3 роки. Відтак дають про себе знати інші види вірусів, імунітет до яких в людей значно ослаб за цей час — серед лідерів у цьому сезоні аденовіруси, РС-віруси, риновіруси, парагрип, бокавіруси, метапневмовіруси і коронавіруси, такі як SARS-COV-2 та ОС43 (це коронавірус-«старожил», був задовго до пандемії).

Загалом ті ГРВІ, які фіксуються зараз, звичні й перебігають з набором характерних симптомів. Специфічного імунітету не існує. Активної циркуляції грипу ще немає, тож є час для вакцинації — ще не пізно. На щастя, летальних випадків від грипу поки не зафіксовано.

Упродовж минулого тижня на Рівненщині зафіксовано 6858 випадків захворювання на ГРВІ, що на рівні попереднього тижня. Відсоток хворих дітей традиційно більший за дорослих — це дві третини, 66,7%. Не страшні, але надокучливі віруси прагнуть нас взяти у свої обійми, щоб ми забули про роботу і лежали вдома. Тож у місцях скупчення людей дістаємо масочки, які у більшості з нас ще залишилися. Поважаємо навколишніх і себе захищаємо. При кашлі, при шмарклях — не йдемо на роботу.

Лабораторії нашого закладу моніторять стан довкілля постійно — зокрема, у стічних водах. Спостерігаючи за отриманими даними, можна вже за два-три тижні заздалегідь прогнозувати ті чи інші захворювання. Бо вірус з випорожнень виділяється ще до того, як у людини з’являються симптоми. Якщо у зразках виявляється грип чи коронавірус, то відправляється на секвенування геному, щоб знати — чи не з’явилося чогось нового і небезпечного?

За результатами вересня і жовтня, в області підтверджено циркуляцію різноманітних варіантів SARS-COV-2, переважно — Омікрону. Вперше на Рівненщині, а саме — у Дубенському районі, виявлено підвид Омікрону — «Арктур». Він був вперше виявлений у січні 2023 року в Індії, швидко поширюється світом. Характеризується дещо підвищеним рівнем заразності (наприклад, в 1,2 раза вище, ніж близький до нього штам «Кракен»). Проте причин для паніки немає — цей варіант не є більш небезпечним, ніж попередні штами, і ВООЗ оцінює його серйозність як низьку. «Арктур» викликає у пацієнтів багато симптомів, притаманних для попередніх варіантів ковіду: високу температуру, кашель, біль у горлі, м’язову слабкість. Але додався новий симптом — сверблячий кон’юнктивіт. Так зване «рожеве око» без гною, але з відчуттям липкості в очах. Раніше таких очних проявів було менше.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також