Кошти для онкохворих: найбільше — на оплату комунальних послуг для онкодиспансеру

1703 0

Ми у соцмережах:

Кошти для онкохворих: найбільше — на оплату комунальних послуг для онкодиспансеру

Останніми роками кількість онкохворих в області збільшується, їхнє лікування дорожчає, а коштів на ліки виділяють мало. Цьогоріч з обласного бюджету на лікування онкохворих Рівненщини можуть виділити 17,4 млн грн. Принаймні стільки заплановано обласною програмою, яку вперше розробляють. Проте грошей все одно бракуватиме. Принаймні обласний протипухлинний центр (перейменований онкодиспансер) отримає можливість купити нове медобладнання.

Аби гроші з обласного бюджету виділили, протипухлинний центр та управління охорони здоров’я розробили «Обласну програму покращення діагностики, лікування та профілактики злоякісних новоутворень на 2019 рік». Подібних програм в області досі не було. Проект уже схвалив голова Рівненської ОДА, проте він ще потребує затвердження на сесії Рівненської обласної ради, яка відбудеться, найімовірніше, наприкінці лютого.

Григорій Максим’як

— До 2016 року працювала державна програма допомоги онкохворим, але її скасували, — розповідає головний лікар протипухлинного центру Григорій Максим’як. — А у 2019 році допомоги з держбюджету вже практично не буде, тому і виникла потреба на місцевому рівні вирішувати проблему з фінансуванням. 17,4 млн грн вистачить лише на найнеобхідніше.

Відповідно до проекту програми, у 2019 році 3,8 млн грн піде на купівлю діагностичного та хірургічного обладнання, 1,5 млн грн — на його технічне обслуговування, 5 млн грн — на закупівлю ліків, хіміотерапевтичних та радіофармпрепаратів для онкохворих. А найбільша сума — сім мільйонів гривень — піде на оплату комунальних послуг протипухлинного центру.

Також у програмі передбачають кошти на підвищення «онкологічної грамотності» населення (50 тис. грн), на функціонування електронного реєстру онкохворих (8 тис. грн) та на телемедицину для раннього виявлення раку (15 тис. грн).

Щодо обладнання, то за 3,8 млн грн планують купити лапароскопічну хірургічну стійку, три джерела іридію для апарату брахітерапії, санний мікротом МС, автомат гістологічної обробки тканин карусельного типу, апарат для ультразвукової діагностики, електрохірургічний мікропроцесорний апарат та ендоскопічну відеостійку.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також