Коваль може втрати посаду голови Рівненської ОДА вже у березні?

2852 0

Ми у соцмережах:

Коваль може втрати посаду голови Рівненської ОДА вже у березні?

На початку лютого змінився керівник Офісу президента. На заміну Андрію Богдану, людині, яку пов’язують із Дніпропетровською бізнес-групою, прийшов інший - Андрій Єрмак. Вочевидь, на кадрові зміни тепер слід очікувати в усій вертикалі влади в країні. Серед тих, хто першим може позбутися посади, називають і Віталія Коваля, голову Рівненської облдержадміністрації. І не тільки — кажуть, перестановки будуть у більшості областей.

 Менш ніж за місяць, 4 березня, Офіс президента скликав позачергове засідання Верховної Ради, на якому планує розглянути діяльність Кабінету Міністрів, Генпрокуратури, Служби безпеки та МВС. Очевидно, що виконавчу вертикаль і правоохоронну систему будуть перекроювати під «нове бачення» нового керівника Офісу. Крісел можуть позбутися як окремі міністри, так і увесь Кабмін. Отже, зміни торкнуться і представників виконавчої вертикалі на місцях – голів обласних та районних адміністрацій.

Віталій Коваль – у ТОП серед кандидатів «на виліт»

Варто нагадати, що за показниками «успішності» Рівненщина відверто пасе задніх. Такого провалу, який допустив Коваль, не було в області навіть за часів його попередника Олексія Муляренка.


 

За рейтингом, опублікованим аналітичним центром «Слово і діло», рівень відповідальності Віталія Коваля – 0%. За час своєї роботи, стверджують аналітики, він не виконав жодної обіцянки, не представив свого бачення розвитку регіону, публічно не прозвітував про 100 днів своєї діяльності, схоже, взагалі немає розуміння або стратегії розвитку області, відповідно – відсутні й результати.

До того ж Міжнародний центр перспективних досліджень взагалі визнав Віталія Коваля одним із найгірших голів ОДА в країні та кандидатом на виліт із команди президента України.
 


«Керівник Рівненської ОДА також не виділяється плідною співпрацею очолюваного ним відомства та Рівненської обласної ради. Згідно з результатами дослідження, у середньому облрада голосувала за одне рішення ОДА на місяць. …Ковалю "не заважали" працювати внутрішньо-регіональні конфлікти, війна компроматів чи щось на кшталт. Його діяльності в принципі було замало, як для досягнення результатів в області», - йдеться в експертному висновку Міжнародного центру перспективних досліджень МЦПД. https://apostrophe.ua/ua/article/politics/government/2020-02-24/pervyie-na-vyihod-top-5-bezyinitsiativnyih-glav-oga/31097


Майже нічого особистого – просто бізнес

Щоправда, кажуть аналітики, такі негативні експертні оцінки роботи Віталія Коваля не більш ніж додаткова підстава для зміни керівництва області. Головна ж – перерозподіл сфер впливу між бізнес-елітами.

На початку епопеї з обранням нового керівника для області влітку 2019 року відбувалися справжні підкилимні баталії між кількома групами:

• місцеві «слуги народу», які отримали в області чимало мандатів нардепів, вважали, що логічно, аби саме вони вирішували, хто виконуватиме доручення Кабміну в області;

• вихідці з Дніпропетровської групи впливу (саме тієї, до якої належав Андрій Богдан) знайшли на Рівненщині «свою» людину в особі голови обласної ради Олександра Данильчука;

• група «широко відомого у вузьких колах» львівського бізнесмена та забудовника Ігоря Компанця, який має прямий вихід до правоохоронних структур країни.

Саме Ігорю Компанцю наприкінці 2019 року вдалося отримати під свій контроль три західні області та призначити там на посади голів ОДА осіб зі своєї орбіти впливу. Четвертою ж мала стати Рівненщина, однак тут спритнішими виявились вихідці з Дніпропетровська та Олександр Данильчук. Саме за їхнього сприяння область отримала Віталія Коваля.

От і виходить, що у березні ситуація для зміни керівництва обласної держадміністрації найсприятливіша, оскільки збігаються одразу кілька обставин. Це і зміна керівника Офісу Президента, відповідно - втрата позицій в країні Дніпропетровської групи; посилення впливу на ситуацію в області народних депутатів від «Слуги народу»; переформатування Кабміну і більшої частини таких структур, як ОДА.

Явно не зміцнює позиції Віталія Коваля і нестабільна ситуація з його патроном Олександром Данильчуком. Можливо, Данильчук і не позбудеться своєї посади на черговій сесії обласної ради, але спровокований ним розкол в облраді точно ускладнить роботу ОДА, а отже, лише прискорить відставку Віталія Коваля.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також