Ковбасу дегустатори забракували

2735 0

Ми у соцмережах:

Ковбасу дегустатори забракували

Дев’ять видів ковбаси місцевих виробників скуштували днями члени обласної дегустаційної комісії. Одну з них, під назвою «Куряча», покупці не побачать на прилавках магазинів — комісія її забракувала, вказавши на непривабливий зовнішній вигляд та завищений вміст жиру.

Обласна дегустаційна комісія працює вже третій рік. До її складу (а це 16 осіб) входять технологи провідних підприємств області, спеціалісти обласного центру стандартизації та метрології та працівники управління захисту прав споживачів. Директор Рівненського обласного центру стандартизації та метрології Василь Карпенчук розповів, що перевірці підлягають всі види харчової продукції. Зокрема ті, що сьогодні вже є на прилавках магазинів. Нові ж види продукції, перед тим як потрапити в роздрібну торговельну мережу, першочергово мають пройти цю перевірку. Відповідно, без дозволу усіх перевіряючих інстанцій, в тому числі і висновку обласної дегустаційної комісії, її споживачі не побачать. Дегустаційна комісія — це остання ланка перевірки якості продукції, тому перед тим, як вона потрапить на стіл дегустаторів, фахівці досконало вивчають весь технологічний процес її виготовлення, обладнання, аналізують роботу підприємства в цілому, перевіряють кваліфікаційний рівень працівників, сертифікати та проводять лабораторні дослідження. — Ми комплексно перевіряємо місцевих виробників та продукцію, яку вони виготовляють, — продовжує пан Карпенчук. — Після цього подаємо свої зауваження та пропозиції щодо усунення виявлених недоліків. У разі потреби надаємо виробникам допомогу. Лише після цього продукція проходить дегустаційну комісію. Зауважень щодо якості, за словами пана Карпенчука, сьогодні є багато. Каже, що за три роки роботи комісії доводилося бракувати різну продукцію: сири, хлібобулочні, кондитерські, м’ясні та рибні вироби. На засідання дегустаційної комісії виносять одразу кілька зразків різної харчової продукції. Наприклад, у вівторок на черговому засіданні комісії фахівці за спеціально розробленою методикою дегустували три зразки безалкогольних напоїв, один зразок питної води, один зразок олії і дев’ять видів ковбаси двох місцевих виробників. Зауваження були до всієї продукції. Виробники нотували ці зауваження та обіцяли усунути недоліки. Більшість продукції за результатами дегустації отримала прохідний бал. Єдине, що забракували дегустатори, — ковбасу «Курячу», яку збирався виготовляти приватний підприємець. Зважаючи на те, що це новий вид ковбаси, її виробника забов’язали усунути вказані недоліки та подати цей м’ясний продукт на повторну дегустацію.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також