Ковід на Рівненщині: ситуація не критична, але смерті є

699 0

Ми у соцмережах:

Ковід на Рівненщині: ситуація не критична, але смерті є

У пунктах вакцинації Рівного не видно величезних черг, як це було торік улітку. Маски з облич знято. Люди швидко забули про небезпеку. Між тим, щотижня медики фіксують приріст хворих, а нову хвилю вірусу очікують восени.

Уляна Фісянчук, епідеміологиня Обласного центру контролю та профілактики хвороб:

— Рівненщина перебуває в «зеленій» зоні, й ситуація з коронавірусом не викликає занепокоєння. Фіксуємо лише поодинокі випадки. Але маємо статистику по області, яка свідчить, що хворих з кожним днем стає більше. Якщо за 27-й тиждень року на Рівненщині коронавірус підтвердили в 11 осіб, то наступного тижня захворіла уже 21 особа, ще за тиждень — 41. А станом на 8 серпня (31-й тиждень року) коронавірус підтвердили у 79 нових хворих, з яких семеро — діти. Тобто динаміка є. Летальні випадки теж досі трапляються. Одна з останніх жертв — 81-річний пенсіонер з Рівненського району, який помер в лікарні. А за кілька днів перед тим коронавірус спричинив смерть 59-річної мешканки Володимирця. В групі ризику, окрім нещеплених, також люди, які мають тяжкі супутні захворювання серцево-судинної, дихальної системи.

Від початку пандемії загалом на Рівненщині було понад 175 900 хворих на ковід, більшість одужали, але понад 2500 померли.

Новий сплеск захворюваності на ковід очікуємо наприкінці вересня — у жовтні. Досі на Рівненщині циркулювали «Омікрон» та «Дельта», якихось нових штамів поки не зустрічали. Хворі розповідають, що симптоми можуть нагадувати ГРВІ — підвищена температура, нежить, біль у горлі або голові, загальна слабкість та швидка втомлюваність, можливі кишково-шлункові розлади. Аносмія, втрата нюху, також трапляється, хоч і рідше. Тож не варто думати, що це може бути простуда і що її можна пересидіти на дивані. Треба звернутися до сімейного лікаря і прояснити ситуацію. До речі, «ковідні» медичні заклади по області до погіршення ситуації готові, а за літо встигли поповнити запаси необхідного.

Вакцини в області достатньо, щоб зробити як перші, так і бустерні щеплення усім бажаючим. Переважно це «Комірнаті» та «Короновак». А враховуючи, що війна спричинила масовий потік переселенців і люди частіше їздять туди-сюди за кордон та повертаються в Україну, ризики інфікуватися стають ще вищими. Тому радимо вакцинуватися зараз і отримати до нового сезону певний титр антитіл. Загалом на Рівненщині діє майже півтори сотні пунктів вакцинації, є 48 мобільних бригад.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також