Красна ціна Криму-2009

2030 0

Ми у соцмережах:

Красна ціна Криму-2009

Скільки б ми не ганьбили Крим, все одно багато хто з нас поїде відпочивати саме туди. Тому напередодні липневого «високого сезону» тема відпочинку на півострові активно обговорюється. Як завжди, питання №1 — скільки грошей потрібно, щоб і на хліб вистачило, і на видовища. Газета «Сьогодні» підрахувала, у скільки обійдуться два тижні відпочинку в середині липня для гаманців різної товщини.

ЖИТЛО За словами В’ячеслава Безгіна, спеціаліста з розселення Комбінату курортних послуг у м. Гурзуф, народ у Крим влітку приїде, але ажіотажу не буде. Тому ціни не будуть відрізнятися від торішніх. А Ігор Захарченко, засновник агентства нерухомості «Планет-Крим», так оцінює ситуацію: «Ціна на зйомне житло нині нижча на 15-20% у порівнянні з 2008 р. Тенденція збережеться й у липні-серпні. Адже навіть при оптимістичному сценарії приїде на 20% менше народу. І як би не хотілося власникам квартир втримати ціни, скоріше за все, це не вдасться». Поки ж кримчани називають ціни 2008 р. Втім, це всього лише бажання власників. Що буде насправді — покаже попит. Ми також поцікавилися в експертів, як можна вберегтися від «проколів» при винайманні житла. Причому пораду попросили дати як тим, хто змушений заощадити на всьому, так і тим, хто не дуже обмежений у коштах. Обидва експерти були одностайні. Небагатим громадянам — не піддаватися на вмовляння таксистів і «маклерів» на узбіччях трас: вони вже третя ланка в ланцюжку, що веде до реального власника квартири. Краще приїхати безпосередньо в місто і там звернутися як в агентства нерухомості, так і до вуличного «маклера». Впевнено торгуйтеся, особливо якщо житло пропонують кілька людей. Тим, хто може дозволити собі трохи розщедритися, краще зарезервувати кілька варіантів житла через агентство нерухомості, щоб після приїзду на місце за кілька годин оглянути їх і не ходити по місту.

ТРАНСПОРТ На вокзалі в Сімферополі вас чекають таксі, маршрутки, тролейбуси, електрички. Найдешевші — електрички, але на них виїдеш хіба що в Севастополь і Євпаторію. А от маршрутки ходять в усі куточки Криму. До Ялти дорога займе 1-1,5 год., тоді як на тролейбусі — 2,5-3. Якщо ж ви вибрали таксі, то пройдіть до зупинок автобусів і тролейбусів. Тут можна виїхати до Ялти за 300-350. По-друге, ви завжди можете замовити таксі заздалегідь по телефону: середня ціна до Ялти буде 250 грн.

ХАРЧУВАННЯ Витрати на хліб насущний теж можна скоротити. Але для цього не варто ігнорувати всі заклади громадського харчування біля моря. Навіть на дорогій ялтинській набережній можна добре пообідати за прийнятну суму. Там є небагато фастфудів з ностальгічною назвою «Їдальня». Обід з трьох страв на двох обійдеться в 60-70 грн. Друга порада — купуйте продукти в орієнтованих на місцевих жителів магазинчиках і ринках. Знаходяться вони осторонь від місць напливу відпочиваючих, і ціни в них нічим не відрізняються від тих, до яких ви звикли вдома.

ЕКСКУРСІЇ Які поїздки варто купувати в турбюро? По-перше, ті, які охоплюють цікавинки, віддалені одна від одної і між якими немає зручного транспортного сполучення. Приклад — «Золоте кільце» Криму (Фороська церква, Великий каньйон і печерне місто Ескі-Кермен, 145 грн.). Але сюди не варто їхати тим, хто вже побував у Чуфут-Кале біля Бахчисараю: печерні міста схожі. По-друге, тільки в складі екскурсії ви потрапите в місця, на відвідування яких потрібен дозвіл. Наприклад, у Кримський і Карадазький заповідники. А тепер про те, куди варто поїхати самостійно. Наведемо приклад Ялти. Так, екскурсія в Нікітський ботсад коштує 75 грн. Якщо поїхати самому, то маршрутка від автовокзалу потягне на 3 грн., вхідний квиток — 12, екскурсія — 6. Разом: 21 грн. Ще приклад — «тур» з Ялти в Алупку, із зупинкою біля Ласточкіного гнізда за 90 грн. Відзначимо, що «візитка ПБК» найкраще виглядає з води під час морської прогулянки (35 грн.). А тому коли поїдете в Алупку, то вам тут не варто виходити. З урахуванням проїзду назад (14 грн.) і квитка в палац (40 грн.), поїздка обійдеться вам у 54 грн. Економія — 36 грн. Не варто їхати з екскурсією до водоспаду Учас-Су: ну постоїте там на майданчику хвилин 10-15... Приїжджайте сюди самі від автовокзалу (3 грн.). Від підніжжя Учан-Су (вхід 10 грн.) йдіть на Боткінську стежку (вхід — 10 грн.), це знаменитий ще з XIX в. піший маршрут. З Боткінської стежки відкриваються краєвиди ПБК, що стали вже класичними. Прогулянка займе близько трьох годин, і наприкінці ви вийдете на Галявину казок (30 грн.) і до зоопарку «Казка» (50 грн.).

”ДИКИЙ» ВІДПОЧИНОК У Криму залишилося три головних «дикунських» місця. Схоже, що доживає останні роки Лиса бухта поруч з Карадагом. У культовому для нудистів, неформалів і творчих особистостей усіх мастей місці збираються будувати аквапарк і санаторій. Кваптеся, поки до піщаних пляжів і долинок із колоритними назвами Ямайка, Нюшка, Шакалка, Пчеллаут не добралися бульдозери й екскаватори. Втекти від цивілізації можна і на мис Меганом біля Судака. Його постійні відвідувачі — підводні мисливці, йоги і шанувальники езотерики. «Місце сили» у них тут. Береги мису — це галькові бухточки в завалах величезних брил. От у них і ховаються меганомські дикуни. Між Форосом і Севастополем знаходиться бухта Ласпі. Її головна спеціалізація — відпочинок родинами. Місця ці досить відомі, легкодоступні, а тому багатолюдні. Утоптані майданчики для стоянок розкидані схилом, що спускається до пляжу з дрібної гальки. Заповзятливі лісники встановили монополію на постачання прісної води і дров. Тому потрібно платити за стоянку і ходити за водою і дровами тільки до них. Якщо вам хочеться пізнати романтику в стилі фільму «Дикуни», але тягати на собі спорядження неохота, то є компроміс у вигляді наметового містечка. Розкидані вони по всьому Криму за винятком Великої Ялти. За 60-70 грн./день ви оселитеся в місцевому наметі з електрикою, ліжками і санвузлом на території.

ДАЙВІНГ Обов’язкова для занурення в Чорному морі — прибережна зона мису Тарханкут. Тут пірнають заради чудового підводного рельєфу. Новачки повчаться плавання в невеликих гротах, а досвідченіші пірнальники — подолання підводних тонелів. Біля Євпаторії збереглися залишки кораблів часів Кримської війни. Вони лежать на піщаному дні на глибині близько 4 м на відстані сотні метрів від берега. Подібні занурення в Східному Криму обходяться в 200-300 грн. У Балаклаві дайверська інфраструктура вже схожа на червономорську. Тобто людина приходить у дайв-центр, і там її чекає гід, обладнане судно, 2 балони повітря плюс чай/кава і гостинність господарів. Щоправда, і коштує це задоволення недешево — 500 грн. У Сімеїзі варто зануритися в гроти під скелею Діва. А підводний фотограф Андрій Некрасов радить пірнути просто під Ласточкіним гніздом, де багато цікавих гротів, придатних для проходження новачками. Усі ці занурення можна виконувати з берега, без використання спеціальних суден. Тому і ціна не така висока — 300-400 грн.

”ВЕЛИКА ЧЕТВІРКА» КРИМСЬКИХ ГОТЕЛІВ Нехай і повільно, але на ПБК з’являються «місця розміщення», що відповідають рівню «четвірок» і навіть «п’ятірок». Готель «Ореанда» (4 зірки) знаходиться на ялтинській набережній. У високий сезон 2-місний номер з харчуванням «напівпансіон» обходиться в 2200 грн./доба. Heliopark «Сосновий гай»**** розташований за 10 км від центру Ялти посередині парку. 2-місний номер з харчуванням «повний пансіон» обходиться в 2200 грн./доба. Radisson Sas Resort**** розташовується в Алушті посередині парку — 2-місний номер з харчуванням «сніданки» обходиться в 1900 грн./доба. Пальміра Палас**** розташований у парку селища Курпати за 10 км від Ялти — 2-місний номер з харчуванням «сніданки» (шведський стіл) обходиться в 1815 грн./доба.

ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ Редакція порівняла тижневий відпочинок в українському і турецькому готелях. Адже в липні й у Криму, й у Туреччині — розпал сезону. Для дослідження був обраний Heliopark «Сосновий гай», тому що набір послуг у ньому наближений до пропозицій гарних антальських готелів рівня 4*. Турецького «побратима» обирали в Кемері, щоб навіть природа була схожа. Двотижневий відпочинок у Криму обійшовся в 16 800 грн., тобто близько $2200. У цю суму ввійшли авіапереліт, трансфер, проживання, харчування «все включено». Ціни на 2-тижневий тур з таким же набором послуг, але в Кемері починаються з $1200-1300. А в ціновій категорії більше $2000 фігурують «засоби розміщення» рівня de luxe з харчуванням з «надмірностями» на зразок харчування ultra all inclusive і з різноманітною анімацією і т.д. Висновок напрошується очевидний — у дорогому сегменті пляжного відпочинку Туреччина поки що залишається вигіднішою, ніж Крим.

КРИМ НА БУДЬ-ЯКИЙ ГАМАНЕЦЬ (на 1 людину, 2 тижні)

По-студентськи До Сімферополя їдемо в плацкарті, до Ялти — на тролейбусі, винаймаємо ліжко в приватному секторі, харчування — в їдальнях з розрахунку 100 грн. на день, самостійно їдемо у Воронцовський, Нікітський ботсад, на Боткінську стежку. Разом: близько 2400 грн.

Відпочиваємо «по-середньому» До Сімферополя їдемо в купе, до Ялти — маршруткою, живемо в пансіонаті з 3-разовим харчуванням, дозволяємо собі кілька організованих екскурсій, купуємо сувеніри. Разом: близько 4300 грн.

Гуляти так гуляти До Сімферополя летимо на літаку, від а/п до узбережжя добираємося на таксі, живемо в готелі рівня 4-5* з 3-разовим харчуванням, плюс ходимо в ресторани на набережній, дозволяємо собі екскурсії й дайвінг. Разом: 23500 грн.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також