Край зачарованої Десни

2357 0

Ми у соцмережах:

Край зачарованої Десни

Чернігів належить до тих міст, які, відвідавши хоча б раз, пам'ятатимеш протягом усього життя. З такими враженнями повернулись нещодавно з цього древнього і самобутнього міста й українські журналісти — прес-тур організував Український журналістський фонд. Місто полонить своєю історією, легендами та яскравими пам'ятками архітектури. З Чернігівщиною пов'язані імена Ігоря Святославовича — героя "Слова о полку Ігоревім", засновника Москви Юрія Долгорукого, останнього гетьмана лівобережної України Кирила Розумовського і святого Антонія Печерського — засновника Києво-Печерської Лаври. Тут творили Михайло Коцюбинський і Олександр Довженко, який оспівав свою малу батьківщину як край "зачарованої Десни". Кажуть, що в Чернігові покоїться прах богатиря Іллі Муромця. І ще один билинний герой — Соловей-Розбійник — виявляється, також "місцевий".

Як вважають археологи, град Чернігів, що пізніше став столицею князівства, був закладений наприкінці VII століття на древній землі сіверян. За переказами, першим князем тут був князь Чорний, прах якого покоїться в кургані "Чорна могила", що є одним із небагатьох збережених курганів часів князівської Русі. Першим же відомим нам ще із шкільної історії чернігівським князем був Мстислав на прізвисько "Хоробрий". У 1024 році князь заклав Спасо-Преображенський собор. І тепер наші сучасники мають можливість милуватись цим найдавнішим в Україні православним храмом. Саме під стінами цього храму в день прес-туру журналістів відбувалося чудове театралізоване дійство. Ось Ярославна плаче-тужить на Валу за своїм судженим — князем Ігорем, а ось руські воїни вийшли на кривавий бій з половцями. А ось сам Володимир Мономах на чернігівських пагорбах звертається до нащадків з "Повчанням дітям своїм", а сивий літописець заповідає на віки "Повість минулих літ". А ось один із найсуперечливіших українських політиків усіх часів Іван Мазепа з молодою Кочубеївною, який, перейшовши Десну, подався до шведського короля... Ця історико-обрядова вистава була частиною святкового відкриття у Чернігові туристичного сезону 2013 року. Про це декількома залпами сповістила одна з тринадцяти гармат на Валу. Тут же, на історичному місці із запаморочливим краєвидом на древній Чернігів, біля однієї з гармат, відбулася прес-конференція міського голови Олександра Соколова — його вже втретє обрали чернігівці на посаду. Голова розповідав про своє місто-музей просто неба, про те, що у Чернігові, якому 1320 років, зосереджено 32 унікальні пам'ятки — творіння світової культури, що внесені до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. А ще міський голова говорив про те, як планується розвивати різні види туризму — екскурсійний, фестивальний, сільський, екологічний, активний.

 
Після зустрічі з міським головою представники регіональних газет пішли оглядати інші історичні пам'ятки Чернігова. Тут же, на території чернігівського Дитинця (так називають найстаровиннішу частину міста), розташований Єлецький монастир з величним Успенським собором, побудовані в XII столітті. А трохи поодаль, на високому пагорбі, — Катерининська церква, зведена значно пізніше — у XVIII столітті, яка нині вважається перлиною українського бароко. Не можна, будучи у Чернігові, не помітити ще одну його окрасу — церкву Параскеви П'ятниці, яка проповідувала християнство язичеським народам і поклала своє життя на вівтар віри в Ісуса Христа. Ця церква — ровесниця "Слова о полку Ігоревім", а сам герой цього епохального твору, кажуть, похований саме тут, у Чернігові. Взагалі, Чернігів — місто легенд. Вони тут на кожному кроці. За часів князя Ярослава Мудрого у невеликій печері під Києвом оселився преподобний Антоній, саме йому судилося стати засновником печер Києво-Печерської Лаври, а потім і в Чернігові, біля підніжжя Болдиних гір (старослов'янське "болд" означає "дуб") — підземного монастиря, який з часом почали називати Антонієвими печерами. У цих печерах стільки таємниць і загадок, що вони до сьогодні хвилюють багатьох вчених. Неподалік, в одному з курганів, було виявлено останки воїна-гіганта, який мав майже півтораметровий меч вагою більше десяти кілограмів. Хто міг бути хазяїном такої велетенської зброї, як не билинний герой Ілля Муромець? А до Антонієвих печер щодня приходять сотні людей, згадуючи, що перебувають у святому місці, де жили подвижники, які молилися за мир у всьому світі, за спасіння нашого народу від мракобісся та міжусобних чвар. Й інша легенда родом із Чернігова — про чернігівського полковника Павла Полуботка, на сміливість і вміння воювати якого дуже розраховував Петро I. Легенди про незліченні багатства полковника, які той нібито розмістив у Англійському банку за умови їхнього повернення Україні, коли вона стане незалежною, й до цього часу збуджують пристрасті шукачів скарбів. Про храми Чернігова можна розказувати дуже багато. Зокрема, хіба можна не згадати про помпезний архітектурний ансамбль Троїцького собору, зведеного у XVII столітті? З його дзвіниці висотою 36 метрів — увесь Чернігів як на долоні. Розказують, задум був — будувати сорокаметрову дзвіницю, так Київ не дав, бо не можна було перевищувати дзвіницю у Лаврі. Окрім такого історичного й архітектурного надбання, Чернігів має й інші, сучасні "фішки", які будуть цікаві туристам. Поза конкуренцією, зокрема, фестиваль дерунів. Начальник управління стратегічного розвитку і туризму міськради Борис Атрощенко каже: "Чернігівщина — картопляний край, для любителів дерунів просто рай!". На фестивалі деруни пекли майстри кулінарної справи з сусідніх ресторанчиків, пропонували посмакувати дерунами класичними, з м'ясом, грибами, сиром, шпинатом...
Василь Шолох запрошує до "Лікувальної бджілки"
Ще один популярний творчий проект у Чернігові — "Зелена сцена", іншими словами, відкритий музичний, поетичний і театральний майданчик. І, звичайно ж, — ночівля з бджолами, яка практикується в центрі вуликотерапії "Лікувальна бджілка". Її господар Василь Шолох провів екскурсію для журналістів до садиби, де розміщено два будиночки. Саме там відбувається оздоровлення (12-15 ночей) шляхом звичайного релаксу (на ліжках із сіном) над вуликами. За словами пана Василя, це скоріше не метод лікування, а відновлення організму на клітинному рівні. …Одного дня туристу недостатньо, щоб побачити в цьому місті усе, варте уваги, але й за цей короткий час вдасться відчути неповторну ауру Чернігова — міста древнього і сучасного. Втім, туристам тут пропонують відпочинок на будь-який смак. Любителям історії — одна програма, активного відпочинку і оглядових екскурсій — інша. Є тут і можливість непогано відпочити, оселившись на кілька днів у готелі, неспішно відвідати історичні місця, насолодитись природою у зонах відпочинку, посмакувати традиційними стравами у ресторанах та кафе, пройти курс терапії в центрі "Лікувальна бджілка". Усе це розташовано дуже компактно — межах міста, яке, по суті, є одним великим зеленим парком, що пересікається проспектами та вуличками.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також