Крока дарує місту ковані скульптури

1273 0

Ми у соцмережах:

Крока дарує місту ковані скульптури

Алея кованих скульптур на Лебединці тепер офіційно стає власністю міста. Благодійниця Ніна Крока вирішила передати їх місту. Тепер — справа за депутатами міської ради, які на найближчій сесії мають прийняти цей подарунок для Рівного.

Тепер скульптурами займатиметься міський трест зеленого господарства, а відповідальним за виконання цього рішення буде директор Департаменту інфраструктури і благоустрою Руслан Гудима. Серед зобов'язань комунальників утримувати усі зазначені фігури, виготовлені з листової сталі, в належному стані, ремонтувати та реставрувати їх.

Ніна Крока, засновниця ковальського фестивалю «Металеве серце України»:

— Я давно хотіла це зробити, бо вся ця краса була задумана і створена для рівнян — щоб була «родзинкою» Рівного і було що показати туристам. Ми, починаючи з 2012-го, кілька років поспіль проводили ковальські фестивалі, на які з’їжджалися майстри з усієї країни та з-за кордону: щоразу була нова тематика і на світ з’являлася нова скульптура.

Дуже люблю всі ці скульптури, це моє «дітище». Але тепер опікуватися ними не можу через стан здоров’я, а їм потрібен надійний господар. Перед тим, як подарувати їх місту, уже зробила реставрацію: цього разу на неї пішло майже 170 тисяч гривень — мабуть, чимало перехожих на Лебединці бачили, як біля скульптур поралися майстри цими днями. Скільки загалом за всі роки витрачено на їхнє створення та реставрацію — важко навіть підрахувати, це шалені кошти. Сподіваюся, що місто в майбутньому знаходитиме гроші на те, щоб підтримувати металеві скульптури в належному стані та оплачувати послуги професійного художника-коваля.

Ніна Крока

На території нашого підприємства ще є Музей кованих скульптур, куди діти і дорослі радо приходили на екскурсії. Шкода, що місто так і не знайшло приміщення, де можна було б їх розмістити, щоб ними змогло помилуватися ще більше людей — там є неймовірні речі, навіть унікальні ковані шахи!

А ще дуже хотілося би показати рівнянам одну велику, майже семиметрову скульптуру, яка наразі знаходиться на нашій території — вона присвячена усім героям, хто загинув і хто виходив з Іловайського котла… Цього року щорічного ковальського фестивалю у Рівному, ймовірно, не буде. Але я вірю у краще, хочеться, щоб швидше настала Перемога. Сподіваюся, що рівняни цінуватимуть цю металеву красу.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також