Куди підуть навчатися дев’ятикласники

1645 0

Ми у соцмережах:

Куди підуть навчатися дев’ятикласники

Цього року в області було 13 100 випускників дев’ятих класів. Чи багато з них продовжать навчання в школах? Оскільки вступна кампанія у коледжах і профтехучилищах, які є альтернативою школі, триває ще й у вересні, то про вибір дев’ятикласників ще говорити рано. Але станом на 1 серпня відомо, що до коледжів уже подано понад 5 тисяч заяв, а до профтехучилищ — понад 3 тисячі.

Спостерігається незначне зменшення кількості заяв, поданих до коледжів, яких в області є 20: на вступ вже подано 5107 заяв, тоді як торік у цей же час було 5789. Це пояснюється тим, що цього року, щоб вступити до коледжу, учень мав здати ЗНО з української мови, — пояснила головний спеціаліст обласного управління освіти Майя Андреєва. — Проте у коледжів ще є час, адже заяви вони прийматимуть до 8 вересня. Тому ті, хто не зміг вступити на бакалаврат у ВНЗ, зможуть піти до коледжів. Цього року 45?% студентів державних коледжів отримуватимуть стипендії. Їх визначатимуть за рейтингом оцінок. Це 880 гривень.

До п’ятірки найбільш популярних серед абітурієнтів закладів І–ІІ рівнів акредитації увійшли: Рівненський коледж НУБіП, а також автотранспортний, технічний та економіко-технологічний коледжі НУВГП.

Серед коледжів недержавної форми власності найбільше заяв подано до Рівненського кооперативного економіко-правового коледжу.

Спеціальності, на які цьогоріч найбільший конкурс серед вступників (3 і більше претендентів на місце): «Автомобільний транспорт», «Інженерія програмного забезпечення» «Готельно-реcторанна справа», «Дизайн», «Фармація». Найменш популярні спеціальності: «Будівництво та цивільна інженерія», «Фінанси, банківська справа та страхування», «Екологія», «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа», «Стоматологія (стоматологія ортопедична)».

Вступна кампанія триває і в професійно-технічних навчальних закладах, яких в області налічується 19. Завершиться вона 1 вересня, проте зазвичай МОН продовжує її до 1 жовтня.

Цього року обсяг регіонального замовлення на абітурієнтів професійно-технічного напряму становить 4942 особи, приблизно як і торік, — розповіла головний спеціаліст відділу обласного управління освіти Олена Ярмолюк. — Станом на 1 серпня ми набрали 65?% вступників від цієї кількості. Торік у професійно-технічні навчальні заклади недобір був незначним — лише 8?%. Надіємося, що цьогорічну вступну кампанію завершимо з кращими показниками. Всі учні отримуватимуть стипендію. Торік вона становила 490 гривень, проте не виключено, що цьогоріч її збільшать. Найбільш популярні спеціальності: «кравець-закрійник», «перукар-модельєр», «кухар-кондитер», «електрогазозварювальник», «слюсар з ремонту колісних транспортних засобів», «опоряджувальник будівельний (це муляри, штукатури та інші професії цього напряму).

Рік у рік все більше випускників 9?х класів покидають школи, щоб отримати більш поглиблені знання з котрогось напряму. Проте на кількість учнів у 10-11?х класах це суттєво не впливає, запевнила головний спеціаліст відділу обласного управління освіти Тетяна Рожко:

Так, в Україні говорять про проблему стабільного скорочення кількості випускників та, зрозуміло, й вступників. Проте Рівненська область в цьому плані специфічна. Зараз 9?і класи у нас закінчують діти, які народилися в період, коли на Рівненщині стрімко зростала народжуваність. Тому наразі в нас кількість випускників 9?х класів з кожним роком зростає. Наприклад, у 2017 році їх було 12500, а в 2018?му — вже 13100.

Дарина Гузенкова.

 

 

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також