Куди виведе крива цін?

3972 0

Ми у соцмережах:

Куди виведе крива цін?

На вартість товарів і продуктів може вплинути новий держбюджет, кредит МВФ і погана погода...

Незначний ціновий затишок квітня не зняв загальної напруги. Українці бояться й очікують чергового сплеску цін. Наскільки ці побоювання виправдані?

Долар У травні ревальвація нацвалюти, яка спостерігалася протягом весни, скоріше за все, призупиниться, вважають більшість експертів. — Найбільший приплив іноземної валюти в Україну спостерігався в березні, — нагадує експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. — Це не могло не позначитися на курсі гривні. Але вже в квітні обсяги доларової маси, яка йшла з-за кордону, зменшилися. У травні вони скоротяться ще більше. Однак впливу на наявний ринок це не матиме, курс гривні значно знижуватися не буде.

Одяг, взуття Різкого зростання цін на товари експерти не очікують — долар стабільний. Винятком можуть стати сезонні товари, які користуються підвищеним попитом, — вони можуть подорожчати на 10-15%. Однак якщо наберуть чинності законодавчі ініціативи влади, які скасовують єдиний податок, на ринку непродовольчих товарів може відбутися різкий стрибок цін. — Багато оптовиків — приватних підприємців на єдиному податку, — коментує керівник консалтингового агентства «ААА» Марія Колісник. — Якщо вони змушені будуть платити диференційований податок, витрати, які збільшилися, виявляться закладеними в ціну товару. Більше того: деякі товари можуть взагалі зникнути з прилавків — дрібні оператори ринку «вийдуть із гри», перейдуть «у тінь».

Пальне — Подорожчанню пального на заправках буде сприяти зростання цін на світових ринках, — розповідає заступник директора НТЦ «Псіхея» Геннадій Рябцев. — Відповідно, піднімуться в ціні ввезені нафтопродукти. У минулому місяці в Європі пальне піднялося в ціні значно більше, ніж в Україні. Це означає, що в нас накопичується так зване відкладене подорожчання. Крім того, до підвищення цін будуть штовхати ринок впливові українські оператори. З іншого боку, попит на пальне при його великих запасах у нинішньому сезоні все ще невеликий, деякі оператори закінчили перший квартал зі збитками, чого не було вже давно. Запаси необхідно реалізовувати, оскільки їхнє зберігання обходиться дорого. Це буде стримуючим фактором.

Інфляція накаже всім довго жити? За прогнозами Міжнародного центру перспективних досліджень, інфляція в травні буде нижче 1%. У Центрі Разумкова пророкують, що і за підсумками нинішнього року рівень інфляції буде не набагато вищим від торішнього. Це насправді означає, що різких стрибків цін на споживчому ринку експерти не очікують. Однак причини такої цінової стабільності криються аж ніяк не в стабілізації ринку й оздоровленні економіки. — Обмеження інфляції викликає слабкий споживчий попит, — пояснює директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин. — Сьогодні реальна заробітна плата українця, за офіційними показниками, знаходиться на рівні 2007 року. Фактично ми виявилися відкинутими на три роки назад. Про поліпшення якості й рівня життя поки говорити не доводиться.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також