«Кукушку» евакуювали — подалі від кордону

3743 0

Ми у соцмережах:

фото ілюстративне

Раритетний потяг більше не возитиме туристів та місцевих жителів вулькоколійкою віддаленими поліськими селами від Антонівки до Зарічного. Закрити його через нерентабельність хотіли уже давно, але кожного разу залишали, бо ж селяни звикли — дешевшого транспорту годі шукати. Їхав він повільно, за чотири години минав півтора десятка сіл, а в «базарні» дні чіпляли додаткові вагони. Останні два роки «кукушка» (так називають потяг місцеві) не робила рейсів через пандемію коронавірусу. А днями її взагалі почали розбирати, чим неабияк здивували і навіть перелякали поліщуків, які і без того нервують через можливий напад з території Білорусі. Хоча б після перемоги нам «кукушку» повернуть? — сумніваються старожили. Та схоже, що найдовша в Європі пасажирська вузькоколійка тепер залишиться тільки в спогадах та на фото.

Олена Гребень, голова Антонівської територіальної громади:

— Тільки почули, що потяг будуть евакуювати, одразу зібрали депутатську комісію і поїхали в депо. Жодних розпорядчих документів нам не показали. Усі вагони на платформі вже повантажені, готуються тепловоз і тягач, знімають усі верстати — вивозять абсолютно все. У телефонній розмові надали пояснення, що це рішення для убезпечення, збереження рухомого складу потяга, що рішення погоджене з Міноборони. Поки що його евакуюють у більш спокійне місце. Хочемо написати листа управлінню «Укрзалізниці», аби там надали офіційне пояснення ситуації. Потяг мали от-от запустити, але чому враз змінилися плани? Тепер є проблематичним вивезення людей із Зарічненського району і їх довезення.

Щодо евакуації «кукушки» в Укрзалізниці небагатослівні. Як пояснив начальник Рівненської дирекції залізничних перевезень Олександр Левицький, потяг справді вивозять з міркувань безпеки:

— Так, нам вже й з територіальної громади телефонували й запитували. Люди добрі, невже ви забули, що в нас війна ще не закінчилася?! А скільки кілометрів від білоруського кордону до Зарічного? Щоб потім не довелося лікті кусати, якщо, не дай Боже, щось попаде. Тому потрібно подбати заздалегідь. Зараз головне — безпека.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також