Кульовий кран як вид запірної арматури

496 0

Ми у соцмережах:

Кульовий кран як вид запірної арматури

Водопостачання - це одна із найголовніших комунікацій будинку чи квартири. Сьогодні вода - це не розкіш, а життєва необхідність. Але ті, хто стикається з монтажем чи ремонтом водопровідної системи, задаються питанням вибору запірної арматури для води. Вона потрібна для повного перекриття руху води в системі. Саме тому дуже важливо, аби запірна арматура була якісною, надійною, гарантувала герметичність, бо ж ніхто не захоче, аби вода просочувалась там, де не слід. Детальніше з цим питанням ви можете ознайомитись тут http://tehsys.com.ua/krany-sharovye/, де і можна визначитись з вибором того, що саме вам потрібно.

Види запірної арматури

Спробуємо розібратись, що ж таке запірна арматура. Як уже згадувалося вище, це прилади, що служать для перекриття води в системі. Які бувають види запірної арматури? Їх є багато, але виділяють три основних - це кран, вентиль та засувка:

• Засувка - це один із найпростіших запірних пристроїв, який найчастіше використовується для швидкого перекриття потоку у випадку аварії. Чому? Тому що рівень герметичності такого типу запірної арматури дуже низький. Засув - це корпус, в якому розміщений найпростіший запірний елемент - клин або пластина. Вона може бути виготовлена зі сталі, чавуну чи кольорових металів і керуватися вручну за допомогою маховика чи дистанційно через пульт.

• Вентиль - ще один різновид запірної арматури. Являє собою клапан, замикаючий елемент якого переміщується перпендикулярно потоку рідини. Має високий рівень герметичності. Основне його призначення - це обмеження потоку води в системі. Отже найчастіше використовується як регулююча арматура, хоча вентиль може і повністю перекривати потік рідини. Через особливості конструкції вентильні крани починають підтікати. Через них навіть в закритому стані може просочуватись рідина.

• Кран - це пристрій, призначений для повного чи часткового перекриття потоку рідини у системі водопостачання. В залежності від форми запірного елемента, крани ділять на кульові, конічні та циліндричні. Обертаючись навколо власної осі, цей елемент рухається перпендикулярно до потоку рідини, повністю перекриваючи січення водопроводу. Ідеально підходить саме для повного перекриття водопостачання.

Як видно, в залежності від потреб, можна обрати будь який із вище перерахованих видів запірної арматури.

Чому кульовий кран

Як ми уже з’ясували, назва конструкції походить від типу запірного елементу. Він перекриває потік води в корпусі крану обертанням кулі вздовж горизонтальної осі корпусу. Саме така конструкція і тип запору дають всі переваги кульовому крану:

• Герметичність на весь заявлений термін експлуатації.

• Не вимагають профілактичного обслуговування. Кульові крани не треба змащувати, міняти ущільнювачі чи проводити інші технічні роботи.

• Швидка реакція. короткий хід засувного елементу дозволяє ледь не моментально дати хід чи зупинити потік води.

• Немає значних обмежень в температурному використанні, що IVR FADoдозволяє використовувати кран практично в будь-яких умовах.

• Широка сфера використання, що не обмежується лише водопроводом, а й ідеально підходить і для системи газопостачання.

• Компактність виробу.

• Прийнятне співвідношення ціна - якість. Кульові крани не набагато дорожчі за інші види запірної арматури, проте надійність на порядок вища.

Звісно, кульові крани мають і недоліки. З їх допомогою можна лише повністю перекривати і відкривати потік води. А ще його не можна відремонтувати, проте, за умов правильної експлуатації це й не знадобиться протягом тривалого часу. Ну і щоб уникнути так званого “закипання”, варто періодично відкривати і закривати потік води. Спеціалісти у сфері водопостачання рекомендують пристрої бренду IVR FADo, що зарекомендував себе на ринку, як якісний і надійний виробник. Як помітили, кульові крани - чудова якісна сучасна альтернатива застарілим пристроям запірної арматури.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також