Купатися можна, але це не зовсім безпечно

3499 0

Ми у соцмережах:

Результати дослідження проб води з Басівкутської водойми будуть відомі цього тижня

Ще кілька теплих днів — і купатися у водоймах Рівненщини можна буде без дрижаків у тілі. І хоч область багата на річки, озера та ставки, місць для комфортного і, що важливо, безпечного відпочинку у нас рік у рік не більшає. Кожного сезону «відкривають» одні й ті ж пляжі, які за два-три тижні спеки рекомендують використовувати хіба для засмаги. Натомість популярні місця, які б могли привабити тисячі туристів і де не було б проблем хоча б із кишковою паличкою, так і залишаються «дикими пляжами».

На Рівненщині цього року працюватиме 18 офіційних пляжів: два на Білому озері у Більській Волі Володимирецького району, на ставку в Гощі, на Горині у Дубровиці, три пляжі у Хрінниках та один — у Товпижині Демидівського району, три — у Здолбунові, по одному — на ставку в Щекичині Корецького району та на Ікві у Млинові. Є три офіційних пляжі у Рівненському районі: у Жобрині (на території санаторію «Червона калина»), в Обарові («Швейцарія») та у Кустині (дитячий табір «Електронік»). А також — у Сарнах на Случі та на Басовому Куті в Рівному.

На офіційних пляжах має бути рятувальний пост, обстежене водолазами дно з глибиною до 1,7 м та завезений пісок для відпочивальників. Про якість води, щоправда, не йдеться. Навіть Басівкутське сховище вважається офіційним пляжем, хоча останніми роками воно вже з травня непридатне для купання (принаймні епідеміологи не рекомендують заходити у воду, в якій водиться понад норму не лише кишкова паличка, а й холерний вібріон). Окрім того, за результатами досліджень води, торік не рекомендували купатися на всіх пляжах Рівненського району, а також у Сарнах, Здолбунові, Гощі.

Саме через забрудненість цих водойм відпочивальники масово їдуть до місць стихійного відпочинку. Наприклад, на озеро Нобель у Зарічненському районі, куди хоч і веде погана дорога, їхати приємно. Загалом рівненське Полісся багате на мальовничі озера, де можна було б облаштувати чудовий відпочинок, проте відкриття офіційного пляжу — занадто витратна процедура, тож братися за це підприємці й місцева влада не хочуть.

Більш сміливі відпочивальники їдуть на річки чи на затоплені кар’єри у Здолбунівський район. Хоча від такого відпочинку рівнян застерігають.

— Горинь та Случ — найпідступніші річки, там гине найбільша кількість людей від утоплень, — розповідає начальник Рівненської обласної комунальної аварійно-рятувальної служби на водних об’єктах Анатолій Якимчук. — У цих річках — швидка течія, мінливе дно та багато вирів. Також небезпечно купатися у кар’єрах. Через велику глибину вода не прогрівається достатньо, і тіло може отримати холодовий шок (або ж корч по?народному). Загалом найбільше людей тоне на стихійних пляжах, де немає рятувальників. Близько 80% утоплеників заходили у воду напідпитку.

Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ ще проводить дослідження проб води з пляжів області, результати будуть наприкінці цього тижня.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також