Купол підземель у парку накрили склом, по якому можна стрибати

1440 0

Ми у соцмережах:

Купол підземель у парку накрили склом, по якому можна стрибати

Завершується робота над атракційним комплексом «Таємничі підземелля Рівного», що в центральному парку міста. Купол підземель днями накрили склом, яке витримує людську вагу і коштує воно немало — 1,3 мільйона гривень. Міні-екскурсію унікальним об’єктом, що споруджується в рівненському парку, провів нещодавно для дослідниці історії Рівного Світлани Калько один з провідних реставраторів науково-реставраційної фірми «Відродження» з Києва Євген Заблоцький.

За словами п. Заблоцького, роботи тут наближаються до завершення:

— Окрім облаштування комунікацій (наприклад, вже проклали труби для вентиляції), тривають реставраційні роботи всередині підземелля. Адже стара кладка в багатьох місцях руйнується і потребує укріплення. Робимо «ін’єкції» спеціальним шприцом, просочуючи її закріплювачем. Деякі фрагменти підземелля потребували відновлення, тобто потрібно було докласти деякі зруйновані частини, а потім «зістарити» кладку. Уже поклали сходи при вході до підземної частини. Привезли скло (щоправда, не все), яким буде накрито кола-сфери над підземеллями. Почали його монтувати.

Євген Заблоцький показує як шприцом роблять ін’єкцію в кладку

Євген Заблоцький розповів також про нові знахідки в підземеллях. Зокрема, показав цеглину з цікавим маркуванням. За його словами, не виключено, що її виготовлено на одній із цегелень князів Любомирських, які були в Рівному. Також знайшли фрагмент віконної рами. За припущенням, вона обрамляла одне з вікон підвального поверху розкопаного палацику. Адже дослідники дедалі більше переконуються, що розкопана підземна частина належить саме до головної будівлі на «Гірці» — князівського палацику.

— Паралельно триває робота над експозицією комплексу, — розповідає Євген Заблоцький. — Поповнюємо експозиційний фонд цікавими знахідками, зокрема воєнної тематики. Не розкриватиму всіх деталей, нехай буде сюрприз для рівнян.

Тут було вікно і цей фрагмент рами знайдено тут

Не забули реставратори і про унікального рівненського «старожила» — фонтан «Богатир», долею якого так переймалися рівняни. Наразі скульптуру також просочують укріплювачем, підсилюють постамент. Як з’ясувалося, «Богатир» знову стане фонтаном, хоча й не таким великим, як був раніше. Про це розповів начальник міського управління культури Тарас Максименко. За його словами, наполіг на збереженні первісної функції скульптури міський голова Володимир Хомко.

Вид з підземки

Скло унікальне — триплекс, потрійне, — розповідає Тарас Максименко, — по ньому можна не лише ходити, а й стрибати, витримає. Вартість його — 1,3 мільйона гривень. Скло темне, крізь нього не буде видно, що діється внизу. Це навмисно, щоб заохотити відвідувачів спуститися в підземну частину.

Під Богатирем укріплюють постамент

Сподіваємося, що новозведений атракційний комплекс задовольнить інтерес різних вікових груп відвідувачів: буде і кілька експозицій, і квест, і комп’ютерна гра, і квест для старшого покоління, і екскурсійна програма. Завдання — щоб тут було цікаво і дорослим, і дітям. Сподіваємося, до Дня міста відбудеться технічне відкриття. А щодо повноцінної роботи комплексу, то поки сказати складно. Попередньо вирішено, що комплекс буде структурним підрозділом парку імені Шевченка.

Щодо того, чи можливе подальше продовження розкопок у парку, адже, як кажуть дослідники, ще виявлено кілька місць, де під землею, імовірно, є цікаві об’єкти, то Тарас Максименко зазначив:

— Теоретично подальші пошуки можливі. Однак той, хто виявиться їхнім ініціатором, нехай заодно скаже, де взяти кошти. Бо, як видно, такі пошуки — задоволення не з дешевих.

Світлана КАЛЬКО,
РетроРівне.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також