Купують респіратори, бо поруч — «атомка»

1730 0

Ми у соцмережах:

Фото з архіву

Для Володимирецького району за бюджетні кошти купують 45 тисяч 400 респіраторів. На випадок надзвичайної ситуації на Рівненській АЕС. Такі закупівлі проводять щотри-щочотири роки, витрачаючи сотні тисяч гривень бюджетних коштів. На щастя, жодного разу респіратори ще не знадобилися, тож після кожної закупівлі вони припадають порохом на складах у селах.

Цьогоріч Володимирецька РДА планувала на респіратори витрати 295,1 тис. грн. Фактично один респіратор (щільна біла маска з клапаном, яка захищає від вдихання радіоактивних часток) оцінили у 6,5 грн. Проте після аукціону на Prozorro вартість зменшилася до 6 грн за штуку.

Участь у тендері, який оголошувало районне управління будівництва, інфраструктури, надзвичайних ситуацій та ЖКГ, взяли чотири фірми. Двом найдешевшим у перемозі відмовили, посилаючись на недоліки поданої ними документації. Тендерний комітет визнав переможцем ТОВ «Мікрофільтр», який згодився поставити у район респіратори за 272,4 тис. грн. Товариство працює у Кременчуці Полтавської області та спеціалізується на виробництві текстильних виробів. Належить підприємство кременчуківцям Анатолію Співаку та Роману Чекалю. Договір з «Мікрофільтром» володимирецькі посадовці ще не підписали. Проте в районному управлінні очікують, що це відбудеться найближчим часом, а респіратори доставлять у район до кінця року.

— Закупівлі респіраторів передбачені законодавством у всіх районах, які входять до зони спостереження атомних електростанцій, — зазначає начальник управління Олександр Марковець. — У Володимирецькому районі до зони спостереження Рівненської АЕС потрапляє 57 населених пунктів. Респіратори закуповуються за рахунок субвенції з держбюджету — на населення, яке не працює, у тому числі на школярів. Їх зберігають у спеціально відведених місцях у населених пунктах, в основному при школах. Роздавати їх будуть лише у випадку надзвичайної ситуації. На щастя, з Рівненською АЕС такої не було, проте законодавство вимагає, щоб респіратори були постійно у наявності. Оскільки термін придатності — кілька років, їх періодично потрібно знову закуповувати. Попередня закупівля у районі була у 2016 році, тоді було придбано більше 46 тис. респіраторів. Коли буде наступна, залежатиме від терміну придатності, який вкаже виробник поставлених нам респіраторів. Старі ж відправимо на утилізацію.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також