Кури — поза підозрою, а от від салатів варто відмовитись

2011 0

Ми у соцмережах:

Кури — поза підозрою, а от від салатів варто відмовитись

Міська санстанція перевірила якість курей-гриль у супермаркетах та бочковий квас і зробила висновок, що ці продукти придатні до споживання. А от салати, заправлені майонезом і сметаною, а також зельци і холодці заборонила продавати. Також рівнянам не рекомендують купувати кров’янку і ковбасу домашнього приготування на стихійних ринках.

— Ми відібрали 11 зразків курей-гриль у супермаркетах «Сільпо», «Вопак», Фоззі», «Еко» та інших, а також у магазинах і на пересувних об’єктах громадського харчування, — розповіла завідувачка відділу гігієни харчування міської СЕС Надія Стичишина. - Сальмонели у зразках висіяно не було. Не порушувались умови їхнього зберігання, технологічний процес приготування, умови реалізації. Документи, які засвідчують походження та якість птиці, теж були в порядку. Це означає, що кури-гриль придатні до споживання, не загрожують здоров’ю людини. Це ж стосується і бочкового квасу — усі десять відібраних зразків відповідали умовам якості і зберігання. Варто відзначити, що підприємці, які займаються реалізацією квасу в бочках, добре вивчили рівень споживання напою. Якщо бочка стоїть не в центрі міста, де є великі скупчення людей, її заповнюють не до кінця. Таким чином, і вони не втрачають кошти, якщо квас не продасться, і споживачі можуть бути упевнені, що наступного дня вчорашній квас не питимуть. Проте якщо для курей-гриль, смаженої картоплі та відбивних, які реалізовують у супермаркетах, спека не є небезпечною, то салати, заправлені майонезом чи сметаною, не можна продавати. — Ми щороку забороняємо реалізовувати такі салати з червня по вересень — саме на період літньої спеки, — говорить Надія Стичишина, — тому що в цей час вони швидше псуються. Їх термін придатності становить від шести до десяти годин при температурі не вищій, ніж +6°C, проте навіть потужні кондиціонери і холодильники в спеку іноді не можуть забезпечити необхідних умов зберігання цієї продукції. До того ж споживач не може перевірити, чи не минув у такого салату термін придатності, адже він виготовляється в цеху при супермаркеті і на ціннику не вказується, коли він був приготовлений. Заборона не стосується салатів, заправлених олією. Також ми забороняємо продавати зельци і холодці — м’ясні страви, приготовлені на основі супів, тому що спека небезпечна і для них. Ми не рекомендуємо рівнянам купувати кров’янку чи ковбасу домашнього приготування на стихійних ринках. Подумайте про те, в яких умовах приготовлена ця ковбаса. Можливо, той, хто її готував, був хворий на туберкульоз або використав для ковбаси зіпсоване м’ясо. Є ж різні хазяйки. У міській СЕС також повідомили, що випадків харчових отруєнь в Рівному поки не було. В міську лікарню з таким діагнозом потрапив лише один чоловік — мешканець Корця. Він з’їв домашнє консервоване м’ясо. Тому санепідеміологи просять рівнян звернути особливу увагу на м’ясні, молочні, рибні харчові продукти і страви, а також на кремові кондитерські вироби, які за високої температури повітря псуються швидше.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також