Курс долара падає, а ціни зростають. Чому так відбувається?

1359 0

Ми у соцмережах:

Курс долара падає, а ціни зростають. Чому так відбувається?

Іноземна валюта в Україні знову дешевшає – курс долара впав до мінімуму за п'ять місяців. А ось ціни в магазинах все одно зростають. Чому так відбувається, розповіли економісти.

Міцна гривня не означає, що ціни на продукти будуть низькими, пояснюють експерти газеті Сєгодня. Стійка нацвалюта може хіба що трохи стримати інфляцію. А ось само по собі зростання цін викликане іншими причинами.

Наприклад, зараз продукти дорожчають, тому що: імпортери, які платять за закордонний товар валютою, заздалегідь заклали до ціни коливання курсу; вітчизняні виробники змушені підвищувати ті ціни, що залежать від врожаю зернових.

- Україна недозібрала 7 млн тонн зернових, і ціни пішли вгору. Цукор подорожчав на 35% за рік, хліб – на 9%, – пояснює економіст Олег Пендзин.

До речі, тенденція до зниження курсу долара залишиться в силі ще кілька місяців, вважають фахівці.

- Дуже сприятлива ситуація на зовнішніх ринках. Товари українського експорту – дуже дорогі. Плюс зараз в світі дуже багато грошей, і частина цих грошей заходить в українські цінні папери, номіновані в гривні, – говорить економіст Сергій Фурса.

Купівля іноземцями облігацій може опустити курс долара до позначки 27,5-27,7 грн, прогнозує експерт.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також