М’ясо птиці — чудове джерело білка, що робить його основним продуктом у багатьох рецептах і кухнях. Однак ви можете задуматися — чи є різниця між білим і темним м’ясом.
І в індичці, і в курці біле м’ясо в основному походить із грудок і крил і складається з білих м’язових волокон, — пояснюють дієтологи. Темне м’ясо — це стегна та гомілки, такий колір його — завдяки більшому, ніж у білому м’ясі, рівню міоглобіну, залізовмісному білку.
Біле м’ясо має м’який, ледь помітний смак, темне — більш насичений, соковитий, завдяки високому вмісту жиру.
Біле м’ясо, як правило, пісніше та твердіше. Натомість темне м’ясо має більш ніжну, соковиту консистенцію — знову ж таки, через високий вміст жиру.
Біле м’ясо містить менше калорій і менше насичених жирів — тож буде корисним тим, хто контролює рівень холестерину та зосереджується на їжі з низьким вмістом жиру та високим вмістом білка. Біле м’ясо містить також більше фосфору та калію.
Темне м’ясо не має великих переваг перед білим. Ви можете отримати трохи більше вітаміну В12, в ньому є трохи вищий рівень заліза, цинку та вітаміну B6, але знову ж таки, це незначна різниця.
Дієтологи кажуть — якщо говорити про смак, то темне м’ясо і його додаткова соковитість і ніжність можуть зробити його більш приємним для споживання. А загалом різниця між білим і темним м’ясом невелика.