«Кузнецовськ» поріжуть, щоб без політики

949 0

Ми у соцмережах:

«Кузнецовськ» поріжуть, щоб без політики

На початку лютого цього року у Вараському районі демонтували стелу з назвою колишнього районного центру — «Кузнецовськ». І перетворилась стела за документами на металобрухт. Втім, місцеві комунальники вирішили, що вигідніше буде продати цей напис, зроблений з металу, на торгах. Він може зацікавити антикварів, колекціонерів.

Як розповів начальник міського комунального підприємства Юрій Трачук, оцінили стелу у понад 7 тисяч гривень, адже напис виготовлений з алюмінію та заліза. Та згодом від цієї ідеї відмовились. Натомість вирішили подрібнити літери і здати їх як металобрухт. Причина зміни рішення — небажання, аби стелу використали політично.

За словами Юрія Трачука, в цілому вигляді стелу можна було б продати значно дорожче, але депутати міськради вирішили, що комуністичну назву можуть недобросовісно використати:

— По суті, вага металевого надпису не зміниться. Ми все одно його продамо. Єдине, що надійшла рекомендація від керівництва міста і від деяких депутатських фракцій продати цю річ в іншому вигляді, аби не популяризувати її. У європейській практиці нормальним є підхід, коли стели та пам’ятники продають колекціонерам, антикварам чи на інші потреби. Як на мене, це було б цікаве вирішення питання і заодно наповнило б бюджет.

Демонтувати і зняти стелу з торгів запропонував депутат Вараської міської ради Олександр Дерев’янчук від фракції «Європейська солідарність». Втім, не всі вараські депутати підтримують його ідею. Депутат Володимир Грушевський («Голос») зазначає, що продати конструкцію на торгах було б вигідніше:

— Я не вбачаю нічого комуністичного в тому, що хтось би викупив цей надпис і поставив його у себе вдома чи деінде. Це історична назва, яку мало місто. Якщо вона й має негативний слід в історії, то однаково залишається назвою.

Дарія БОРИСОВИЧ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також