Квашені продукти: яка користь?

21326 0

Ми у соцмережах:

Квашені продукти: яка користь?

Дієтологи радять якомога частіше їсти квашені овочі. Вони зміцнюють організм і підвищують стійкість до інфекцій. А ще — це джерело вітамінів.

kvashenay-kapusta-bez-soli-1-600x450

Квашена капуста — скарбниця вітамінів

Лише 200 г квашеної капусти забезпечують майже половину денної потреби у вітаміні С. Крім того, квашена капуста містить багато заліза, вітаміну В6, фолієвої кислоти та кальцію. Капуста містить мало калорій — у 100 грамах є лише 20 ккал, натомість — багато життєво необхідних речовин. Вона сприяє травленню, регулює кислотно-лужний баланс, нормалізує рівень цукру і холестерину, допомагаючи таким чином хворим на цукровий діабет і людям, які мають порушення обміну речовин. Дуже корисні салати з капусти і при авітамінозі та для зміцнення імунної системи. Квашену капусту використовують і для косметичних процедур. Маска з неї додасть свіжості й шовковистості шкірі обличчя, знебарвить пігментні плями, а також допоможе позбутися вугрового висипу. Однак через високий вміст органічних кислот квашена капуста протипоказана тим, у кого хвора підшлункова залоза, є ниркова недостатність, камені у жовчному міхурі. Не рекомендується вживати її гіпертонікам та людям із захворюваннями щитоподібної залози.

Помідори — антибіотик, і не тільки

Головна перевага квашених помідорів у тому, що це — природний антиоксидант під назвою лікопін. Помірне вживання квашених томатів сприяє значному зниженню ризику захворювань підшлункової та передміхурової залоз, серцево-судинної системи і шийки матки. У квашених помідорах міститься чимало корисних речовин: йод, калій, фосфор, бор, магній, натрій, марганець, кальцій, залізо, мідь та цинк. А ще в них є природний антибіотик — кверцетин, який має протизапальний ефект.

Огірки з бактеріями. Корисними

Квашені огірки містять багато клітковини, яка необхідна для правильного функціонування травної системи, та антиоксиданти, які борються з вільними радикалами. А ще огірки мають у своєму складі корисні бактерії, які можуть контролювати розвиток шкідливих кишкових мікробів, що допомагає підтримувати здоров'я травної системи. У соліннях утворюється молочна кислота, яка допомагає знижувати кількість жиру в крові, що поліпшує її циркуляцію, а також знижує підвищений кров'яний тиск. Огірковий розсіл діє і як легкий проносний засіб. Однак квашені огірки слід виключити з раціону людям, хворим на ожиріння, і тим, хто має проблеми зі шлунком чи кишечником, страждає від атеросклерозу і гіпертонії. Солені огірки не рекомендується вживати хворим на гострий гепатит, холецистит, жовчнокам'яну хворобу. Крім того, їх не варто їсти хворим на хронічний нефрит у стадії загострення, а також тим, хто потерпає від хронічної ниркової недостатності, сечокам'яної хвороби та пієлонефриту.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також