Квіти для Сороки та інших обійшлися "водному" в майже півмільйона

2221 0

Ми у соцмережах:

Квіти для Сороки та інших обійшлися

Останній букет, вручений влітку Миколі Сороці, тодішньому ректору Національного університету водного господарства та природокористування, коштував тисячу гривень. Як виявилось, трохи більше, ніж за два роки НУВПГ витратив на букети 441 500 гривень, заплативши за це відповідно до договорів із приватними підприємцями. Тобто у середньому на квіти університет витрачав щодня по 700 гривень. Ці гроші брали із коштів, сплачених студентами за навчання.

У Державній фінансовій інспекції в Рівненській області, фахівці якої й виявили цей факт під час ревізії, стверджують, що документи, які б підтверджували необхідність придбання квітів та їхнє аранжування, в університеті відсутні. У подальшому списання проводилося без документального підтвердження. До того ж, 60 відсотків оплати проводилося за рахунок коштів спеціального фонду, отриманих від платного навчання, що суперечить бюджетному законодавству. Кошти, отримані від платного навчання в сумі 647 тис. гривень, також незаконно використовувалися на потреби закладу громадського харчування "Студентське", який є госпрозрахунковим структурним підрозділом університету: оплачували комунальні послуги і податок на додану вартість. Загалом в ході проведення перевірки у НУВПГ ревізори інспекції виявили порушень, що призвели до фінансових втрат, на 2 млн. 737 тис. гривень. За результатами ревізії сімох посадових осіб університету притягнуто до адміністративної відповідальності. Керівнику навчального закладу направлено вимоги про усунення порушень. Матеріали ревізії передано прокуратурі Рівненської області. Про це повідомили з прес-служби Державної фінансової інспекції в Рівненській області.

Коментар

Микола Корецький, в. о. ректора НУВГП: — Що тут казати, все так і було — попереднє керівництво університету витратило на квіти майже півмільйона гривень з грошей, заплачених студентами за навчання. Прикро, але один з двох останніх букетів, куплених за університетські гроші, дістався Миколі Сороці. Один букет мій попередник на посаді ректора купив для себе, а один — для Миколи Петровича. Звісно, сам Микола Сорока про це не знав, інакше б він відмовився від тих квітів та ще й який "розгон" би влаштував… Працівники університету, яких притягнули до адміністративної відповідальності, не працюють на керівних посадах. А всі матеріали перевірки фінансової інспекції передано в прокуратуру, міліцію та управління СБУ. Вони з'ясовуватимуть міру вини всіх причетних осіб, якого покарання заслуговують та яким чином і хто відшкодовуватиме збитки, бо гроші мають бути повернені. Тим більше, коли йдеться про гроші, які студенти заплатили за навчання. Адже використовувати їх можна було тільки на оплату праці викладачів, обладнання для лабораторій, посібники, навчальну та методичну літературу, одне слово, тільки на те, що безпосередньо пов'язане з навчальним процесом. Загалом навіть збагнути важко, як так можна було витрачатися. Ось я працюю в НУВГП вже півроку, але жодної копійки на такі цілі не те що із студентських, а взагалі з університетських грошей не витратив. Сьогодні ювілей в нашого професора Євгена Бабича, то пішов і купив для привітання букет за власні гроші….


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також