КВУ повідомляє про порушення, які були під час перших місцевих виборах в ОТГ Рівненщини

1257 0

Ми у соцмережах:

КВУ повідомляє про порушення, які були під час перших місцевих виборах в ОТГ Рівненщини

Видача виборцям бюлетенів без пред’явлення необхідного для цього документа – це порушення найчастіше фіксували представники Рівненського КВУ, спостерігаючи за виборами в об’єднаних територіальних громадах області 30 червня.

Вчора перші вибори голів ОТГ та депутатів місцевих рад відбувалися в Малинській ОТГ Березнівського району, Бугаївській ОТГ Радивилівського району та Степанській ОТГ Сарненського району. Також додаткові вибори депутатів були в Іваннівській сільській раді до Привільненської ОТГ Дубенського району та Мальованській сільській раді до Млинівської селищної ОТГ.

КВУ повідомляє, що загалом день голосування пройшов досить спокійно. Упродовж дня представники КВУ фіксували традиційні для виборів у сільській місцевості спроби видачі бюлетенів без підтверджуючих документів.

У селах Бронне і Поляни Березнівського району представник організації за час спостереження загалом на цих дільницях бачив більше 50 таких випадків. Члени цих комісій видавали виборцям бюлетені і не робили жодних зауважень.

У с. Сестрятин Радивилівського району було кілька таких спроб, але за присутності представника КВУ члени ДВК відправляли виборців за документами. В с. Кузьмівка Сарненського району літнє подружжя теж не мали із собою паспортів. Однак коли представниця організації хотіла зафіксувати цей факт, знімаючи на відео, члени комісії пояснили чоловіку та дружині, щоб без пред’явлення паспорта голосувати не можна.

У с. Опарипси Радивилівського району члени ДВК проголосували і прийняли рішення видати бюлетень виборцю за закордонним паспортом, хоча це є порушенням закону.

У смт. Степань Сарненського району на дільниці 560799 жінка хотіла проголосувати без паспорта. Вона пояснила членам комісії, що нещодавно вийшла заміж, й оскільки змінюватиме прізвище, свій паспорт віддала на обмін. Жінці пояснили, що без пред’явлення паспорта голосувати не можна. Тоді вона пішла додому і повернулася з фотографією паспорта, зробленою телефоном. Однак бюлетень їй все ж не видали.

В с. Іваннє Дубенського району представник КВУ став свідком ситуації, коли один з кандидатів у депутати підвіз на дільницю виборців, які вже були в нетверезому стані.

Представники КВУ також фіксували наявність незаконних агітаційних матеріалів у день голосування. Це стосується розміщення матеріалів у невідповідних місцях. Наприклад, в с. Бугаївка Радивилівського району агітаційні матеріали розміщено на стовпах.

Під час підрахунку голосів не всі комісії дотримувалися відповідної процедури. При цьому суттєвих затримок цього процесу не було. Однак деякі ДВК, провівши процедуру підрахунку ще 30 червня, у відповідних протоколах ставили дату 1 липня. Це можна пояснити намаганням окремих членів комісій отримати оплату за роботу за два дні, повідомляє інформаційний відділ РОГО КВУ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також