Молодший лейтенант з гранатою — проти шести екіпажів патрульних

4012 1

Ми у соцмережах:

У залі суду - Юрій Солощук

Чому 30-річний рівнянин Юрій Солощук опинився на вулиці Коперніка посеред ночі минулої суботи — невідомо. Можливо, це була просто нічна прогулянка на велосипеді? Відомо лише обставини, в які несподівано потрапив цей 30-річний військовослужбовець, за що тепер доведеться відповідати. Проти Солощука вже відкрито два кримінальні провадження — за незаконне поводження з бойовими припасами та посягання на життя правоохоронців. Зараз він перебуває в СІЗО.

Була третя година ночі. Рівненські патрульні їхали на виклик за повідомленням про крадіжку. Раптом посеред вулиці Коперніка помітили чоловіка на велосипеді, який розмовляв по телефону. Побачивши патрульних, він почав втікати. За кілька хвилин патрульним вдалось його оточити. Та велосипедист здаватись не збирався. Вийнявши з кишені гранату, він демонстративно висмикнув з неї чеку, погрожуючи підірвати патрульних. Поліцейські не розгубились. Поки один відволікав чоловіка, інший — а це був патрульний Валентин Кучерук — схопив його. Патрульному Миколі Харчуку вдалось відібрати боєприпас.

У цей час поліцейські оточили район, на місці події працювало шість екіпажів патрульних. Кажуть, якби граната вибухнула, осколки розлетілися б на 200 метрів.

Микола Харчук, старший лейтенант поліції:

— Правопорушник впав, а граната опинилась під ним. Я зачекав приблизно 5 секунд і тільки тоді побіг до колеги, який повалив зловмисника. Адже передусім, звісно, безпека власного життя. Валентин ризикував більше, бо він не міг знати, у якому стані боєприпас.

Уже коли граната опинилась у руках Миколи Харчука, старший лейтенант розгледів: вона була у безпечному стані:

— Там просто розігнулось кільце. Правопорушник, я думаю, був впевнений, що привів гранату в бойовий стан.

Затриманий військовослужбовець спочатку пояснював правоохоронцям, що гранату знайшов, потім розповідав, що боєприпас йому підкинули.

Оксана Юрченко, речниця управління патрульної поліції в Рівненській області:

— Гранату поліцейські вилучили і направили на експертизу. Чоловіка затримали та помістили до ізолятора тимчасового тримання. Його перед тим завезли на огляд. Алкоголю в крові знайдено не було, а від наркоогляду він відмовився.

Проти нього відкрито кримінальні провадження — за незаконне поводження з бойовими припасами та посягання на життя правоохоронців. Матеріали одного з проваджень вивчає військова прокуратура. Під час суду, на якому обирали міру запобіжного заходу, військовий прокурор і слідчий клопотали про те, щоб підозрюваного взяли під варту. Його захисник Андрій Барашивець просив суддю про домашній арешт.

Військовослужбовець заявив, що свою вину визнає, і обіцяв, що буде проходити всі необхідні слідчі дії. Суддя все ж вирішив задовольнити клопотання прокурора і відправити підозрюваного в СІЗО. Звільнити його звідти можна буде за умови внесення застави в розмірі 140 тисяч гривень.

Світлана ПРОКОПЧУК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також