Лікар з Рівного: хворим на коронавірус потрібно більше гуляти, уникаючи людей

6573 0

Ми у соцмережах:

Лікар з Рівного: хворим на коронавірус потрібно більше гуляти, уникаючи людей

Рівненський лікар Павло Сільковський продовжує розвіювати міфи про коронавірус та інші респіраторні захворювання.

 Цього разу медик розтлумачує те, чи можна хворим на COVID-19 виходити на вулицю:

- Я розумію, що у всіх в голові каламбур і бояться мертвих, які нікому нічого поганого не роблять. Дітей, які, нібито, сіють вірус навколо і готові мало не вбити кожного, хто чихнув чи кашлянув у зоні нашої видимості. Але спробуйте виключити емоції і включити голову. І запам‘ятати, що для зараження необхідно 2 умови одночасно: доза (кількість вірусів) і їх концентрація. Одне без іншого не працює.

Якщо ви, наприклад, випиваєте горнятко міцної кави еспресо, де є певна доза кофеїну і мало води. То ви отримуєте дію на свій організм, яку відчуваєте. Але якщо це ж горнятко з кавою виливаєте в півлітрову склянку води і так випиваєте, то ніякої дії кофеїну ви не відчуєте. Але ж доза та сама? Так, але концентрація інша. І все, ковоман такого навіть пити не буде.
Або скажімо так. Якщо російська армія в кількості 10 тисяч чоловік вирішить перейти український кордон, але буде це робити групами, по 5-10, навіть 50 чоловік протягом певного тривалого часу. То чи створить це серйозні проблеми Україні? Чи знизить це боєздатність української армії? І що станеться з військом противника? Але якщо ця ж армія, не дай Боже, увійде одночасно, то звісно, величина проблеми буде зовсім іншою.

Отже, для того, щоб захворіти, потрібно щоб критичне число вірусів потрапило в організм за відносно короткий проміжок часу. В іншому випадку, нічого страшного з людиною не станеться і жодним чином її імунітет не знизиться. Радше, навпаки.
Тому, якщо хвора людина сидить дома, в закритому приміщенні і кашляє, то там вона створює концентрацію вірусів, яку постійно вдихає сама і якою може нагородити своїх контактних. Зростає ризик зараження і немає передумов для швидкого одужання.

Якщо ж хвора людина добре провітрює своє приміщення або виходить на вулицю і кашляє там з усієї сили, то, таким чином, вона і сама звільняється від зайвого і навколишнім не створює проблем. Повітря є потужним фільтром, який розпорошує ворожу армію так, що їх концетрація стає мізерною і не створює проблем навколишнім. А ультрафіолет сонця вбиває виділені віруси і все стає знову чистим. Головне, тримати безпечну дистанцію і уникати закритих приміщень.

Отже, не бійтеся тих, хто кашляє на вулиці, якщо вони не роблять це прямо біля вас. Не бійтеся виходити на вулицю, якщо ви хворієте. Більше того, свіже повітря, рух і рясне пиття - одні з головних передумов швидкого одужання і профілактика ймовірних уксладнень. Будьте здорові, якщо здорові і одужуйте швидше, якщо хворієте!

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також