Лікарні на Рівненщині заповнені пацієнтами майже на 70%, кисню не вистачає

6931 0

Ми у соцмережах:

Лікарні на Рівненщині заповнені пацієнтами майже на 70%, кисню не вистачає

Як і прогнозували, восени ситуація з коронавірусом в Україні та світі погіршилася. За добу в Україні виявляють понад 6000 хворих, на Рівненщині на початку тижня щоденно фіксували понад 250 нових випадків. В області готуються відкривати резервні лікарні для прийому хворих на коронавірус, бо місця у тих, що працюють нині, закінчуються. Не вистачає також критично важливого для хворих на COVID-19 кисню.

З понеділка на Рівненщині — шість «червоних» зон: Рівне, Острог, Дубно, Вараш, Здолбунівський та Костопільський райони. Погіршується ситуація, за даними Рівненської ОДА, у Зарічненському та Демидівському районах. Загалом з початку карантину в області захворіли понад 18 тисяч жителів віком від 2 місяців до 88 років. Майже 13,8 тис. осіб вже одужали, 228 хворих померли, решта ще досі хворіє.

Загалом у Рівненській області приймають хворих на коронавірус 13 лікарень. Минулого тижня до переліку додали обласну дитячу, проте станом на вівторок дітей із COVID-19 там ще не було. Найбільше хворих приймає Рівненська центральна міська лікарня та Сарненська районна. У першій — понад півтори сотні хворих, у другій — близько сотні. Загалом на лікарняних ліжках на початку тижня перебувало близько 700 «ковідних» хворих, з них 185 — у тяжкому стані, 53 — у реанімації, 9 були підключені до ШВЛ-апаратів.

За словами першого заступника голови Рівненської ОДА Сергія Подоліна, в області наразі функціонує 1052 ліжка для хворих на коронавірус, майже 70% з яких уже зайняті. Окрім згаданих трьох медзакладів, приймають людей з COVID-19 міська лікарня №2 Рівного, Дубенська міська лікарня, райлікарні у Рокитному, Костополі, Здолбунові, Гощі, Дубровиці, Острозі та Клевані Рівненського району, а також пологовий будинок у Дубні. У резерві ще є п’ять лікарень другої хвилі, які готові приймати хворих на коронавірус. Дві з них — у Зарічному та міську лікарню №3 у Вараші — планують запустити найближчим часом. Залишаться у запасі медзаклади у Корці, Демидівці та Березному.

Олег Вівсянник: «Усі, хто потребує, забезпечені допомогою у стаціонарних умовах»

— Наше основне завдання і найбільша проблема — забезпечити усіх медичною допомогою відповідно до протоколів. І це стосується не лише пацієнтів з COVID, — зазначив під час брифінгу начальник обласного управління охорони здоров’я Олег Вівсянник. — На сьогодні гострої нестачі ліжок нема завдяки коригуванню маршрутів пацієнта. Окрім того, відкриваються заклади другої хвилі. Усі, хто потребує, забезпечені допомогою у стаціонарних умовах. Випадків повторного інфікування коронавірусом в області лабораторно не доведено. Траплялося, що після негативного тесту ПЛР ще був позитивний, але ми це пов’язуємо з особливістю перебігу хвороби, станом пацієнта, а ще ж є лабораторна похибка.

Людина, перехворівши на коронавірус, сподівається, що у неї є імунітет. Це так, але ще є сезонний грип, тож ситуація з ліжками може погіршуватися. Тому треба дотримуватися норм карантину: носити маску, тримати дистанцію, обробляти руки та приміщення антисептичними засобами і т.п.

Як звітують обласні чиновники, проблем із ліками, якими, відповідно до медичних протоколів, лікують хворих на COVID, немає — їх видають пацієнтам безплатно. Проте у лікарнях є серйозна проблема із киснем, який потрібен для хворих з ураженими легенями — для уникнення гіпоксії та відмирання органів, зокрема мозку.

Сергій Подолін: «Отримали понад 9 млн грн субвенції з держбюджету для забезпечення киснем наших лікарень»

— Забезпечення киснем — це проблема, над якою ми працюємо, — зазначає перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін. — У лікарнях першої хвилі забезпечення киснем складає 31-75%. Що стосується закладів другої хвилі, то там значно нижчий показник — 14%. Але ми отримали більше 9 млн грн субвенції з держбюджету для забезпечення киснем наших лікарень. Управління охорони здоров’я оперативно вирішує питання про виготовлення проєктно-кошторисних документацій. Кожен заклад, який буде готовий, отримає кошти на покращення кисневих точок.

Однією з перших отримає частку субвенції Сарненська ЦРЛ. Наразі заклад вже знайшов 120 тис. грн на виготовлення проєктно-кошторисної документації. Проте коли встановлять додаткові кисневі точки, ще поки невідомо.

Василь Іванюк: «Маємо 26 точок з киснем — їх не вистачає, бо переважно тяжкі хворі поступають і всі киснезалежні»

— У реанімації останні півтора місяця менше 7-8 людей у нас немає, вона стовідсотково зайнята, — розповідає головний лікар Сарненської ЦРЛ Василь Іванюк. — В інфекційному відділенні 85% ліжок зайнято, на обсервації — 90-92%. Щоденно у нас до 30 балонів кисню йде. Ми маємо 26 точок — їх не вистачає однозначно. Переважно тяжкі хворі поступають, і всі киснезалежні. За кошти уряду плануємо ще 50-60 точок кисню створити додатково. Маємо ще також кисневі концентратори. Ліків за протоколом є достатньо, формуємо запас на місяць наперед. Також маємо у достатній кількості і запас засобів індивідуального захисту медперсоналу. Але ліки, які стосуються супутніх захворювань і не входять до нацпереліку, хворі докуповують — кажу, як є.

За словами Василя Іванюка, у Сарненській ЦРЛ на коронавірус перехворіло близько 10-12% усіх працівників. Захворів і він сам. Проте серед медиків, які працюють безпосередньо з «ковідними» хворими, відсоток зараження менший.

— Можливо тому, що захист там кращий, — розповідає пан Іванюк. — На початку карантину був спалах у реанімації — захворіло шестеро працівників, бо першу пацієнтку з Тинного вели як звичайну хвору з пневмонією, не знали, що у неї коронавірус, тоді і тестів не було. А далі все змінилося. Навіть ті кілька людей, які з інфекційного відділення хворіли, підхопили вірус не у лікарні.

Ситуація загалом важка, непрогнозована, але ми стабільно працюємо, колектив налаштований нормально, не панікує, не покидає роботу. Люди готові працювати, підвищені виплати стимулюють. Чесно кажучи, навіть переживають, що закінчиться карантин і знову перейдемо на зарплати у 4300 грн. Бо ж насправді навантаження у реанімації нині не більше, аніж було до коронавірусу — вона завжди перенавантажена. Єдине, що зараз потрібно ходити у захисних костюмах і психологічне навантаження таки більше.

На Рівненщині смертність від коронавірусу порівняно невисока — менше 1,5% летальних випадків. В Україні — 1,8%. Проте лише за цей понеділок в області померло шестеро осіб віком від 42 до 78 років. За словами Василя Іванюка, смертельні випадки, які були у його лікарні, у 90% випадків стосуються пацієнтів, які мали супутні захворювання. В основному — це люди, в яких був цукровий діабет, при ньому організму важче боротися з ускладненнями від COVID.

Медики нагадують, що при перших симптомах коронавірусу потрібно піти на самоізоляцію та зателефонувати сімейному лікарю, багато пити рідини і дихати свіжим повітрям. Якщо у хворого висока температура, яка не збивається, та починається задишка, його госпіталізовують. Ефективних ліків, які б вбивали сам COVID-19 в організмі людей, досі немає. Вакцина, над якою працюють вчені кількох країн, проходить клінічні випробування і буде готова не раніше літа наступного року. Тому рівнян, у першу чергу, просять дотримуватися елементарних правил особистого захисту, аби уникнути зараження вірусом самому та вберегти інших.

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також