Лісівники запевняють: Рівненщині потрібні деревообробні підприємства!

920 0

Ми у соцмережах:

Лісівники запевняють: Рівненщині потрібні деревообробні підприємства!

Майже 40% площі Рівненської області вкрито лісами. Це не тільки природні багатства нашого краю, а й сировина для розвитку в області такої перспективної галузі, як деревообробна. Упродовж останніх років лісівники заготовляють по 50 тисяч кубометрів деревини на місяць — здебільшого для промислових підприємств області. І ці обсяги не збільшуються. Навпаки, розповідають лісівники, — з’явились проблеми зі збутом деревини, вона залежується на складах, бо зменшився попит на неї. Зокрема, й через те, що багато дрібних деревообробних підприємств перестало працювати.

Начальник Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Віталій Сухович переконує, що розвиток деревообробної галузі має бути одним з пріоритетів в області:

Деревообробна галузь — це дуже перспективна ніша. Адже у нас є вдосталь деревини, із якої можна виробляти продукцію. Скажу більше, наші лісгоспи зараз шукають нові ринки збуту, бо не вся заготовлена деревина з їхніх складів реалізовується. Щодо деревообробних підприємств, то потрібно розуміти, що вони працюють із низькосортною деревиною.

Раніше ми успішно продавали сухостій. Але зараз у нас обвал ринку й немає попиту на цей вид деревини. Не побоюсь цього слова, теперішній стан справ кричущий. Бо підприємства-монополісти, які виготовляють плиту, штучно знижують ціну деревини. Адже розуміють, що ніхто, окрім них, саме низькосортної деревини не купить.

Як тільки відбулося падіння курсу долара та євро, бізнесмени почали диктувати нам свої умови щодо цінової політики. Тобто штучно знижують вартість деревини і створюють умови, які вигідні лише їм. Роблять це для того, щоб їм було вигідно виготовляти та продавати свою продукцію. Бувають випадки, що ми нічого не заробляємо від продажу їм низькосортної деревини. Разом із тим, ці підприємства досі боргують нам близько 10-12 мільйонів гривень, бо не розрахувалися за попередню доставку сировини.

Якби розвивати у нас деревообробну галузь, то наша область могла б успішно продавати низькосортну деревину та мати з цього додаткові робочі місця. Нагадаю, що експортувати за кордон деревину ми не маємо права. Уже два роки всі підприємства в Україні не експортують за кордон.

Підтримує лісівників і керівництво області, яке займається залученням на Рівненщину нових інвесторів. Як уточнює заступник з економічних питань голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко, ринок низькосортної деревини зараз є дуже перспективним:

Оскільки в Україні відсутній експорт деревини за кордон, то усі лісогосподарські підприємства перелаштовуються працювати на внутрішньому ринку. Усім зрозуміло, що на переорієнтування потрібно трохи часу, бо коли існував експорт, то у лісгоспів були напрацьовані певні контакти, із якими вони працювали. Оскільки у нас є великий обсяг сировини для промисловості, то з нею потрібно працювати.

Внесу ясність: ця низькосортна деревина з’являється внаслідок санітарних вирубок лісу. Тобто рубають саме дерева, які на території лісгоспів стоять сухостоєм.

Є ідея створення меблевого кластеру, який полягає в утворенні групи фірм біля одного великого деревообробного підприємства. Це дозволяє мати нові робочі місця та впливати на формування вартості меблів.

Зараз на Рівненщині уже працює одне велике підприємство, яке експортує меблі до Європи. Але кількість таких підприємств потрібно збільшувати.

Одним із перспективних інвесторів, який зараз починає роботу на Рівненщині, є компанія «Кроноспан». Їхній новий завод у Городку буде використовувати саме промислову деревину, із якої виготовлятиме плиту.

— Хочу розвіяти усі неправдиві міфи говорить керівник відділу логістики закупівлі деревини підприємства Сергій Сметюх— Зараз людей лякають, нібито, якщо «Кроноспан» запустить свій завод у Городку, то будуть більше рубати лісу. Але це твердження фальшиве. Підприємство буде лише використовувати ту деревину, яку колись експортували в Європу. Тобто планується не збільшення вирубок, а буде перероблятися уже існуюча деревина. Зауважу, що це кругла низькоякісна деревина, яку не можна ніде використати, окрім виготовлення плити. Так з’являтиметься готова продукція, яку можна продати з високою доданою вартістю.

Ще раз уточню, «Кроноспан» інвестує у будівництво заводу, створює робочі місця та виробляє готовий продукт на експорт. Це сприятиме розвитку економіки країни. Окрім того, підприємство купуватиме надлишок деревини не тільки на Рівненщині, але й в інших областях.

Сергій ТКАЧЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також