Літаючий прокурор: як у Вараші вимагали хабар у сина директора Рівненської АЕС

11506 0

Ми у соцмережах:

Літаючий прокурор: як у Вараші вимагали хабар у сина директора Рівненської АЕС

Прокурор із міста Вараш нібито вимагав хабар від бізнесмена Євгена Павлишина, сина директора місцевої АЕС, і той заявив про це у Державне бюро розслідувань (ДБР). Прокурор на прізвище Мізюк відчув небезпеку і прислав за грошима поліцейського… Отакі нині порядки у місті атомників — прокурор посилає поліцейського за хабаром, а син директора АЕС налаштований покарати прокурора. Чи то за те, що той насмілився вимагати хабар, чи то за те, що сума хабара була занадто великою (39 тисяч гривень), чи то за те, що Мізюк занадто високо літає… Поки що усі на своїх місцях. Мізюк — у прокуратурі, Павлишин — у своєму офісі, мічені гроші — у слідчих ДБР.

33-річний Євген Павлишин, який також є депутатом Вараської міськради, написав заяву до ДБР та Генпрокуратури про те, що прокурор Мізюк вимагав у нього 1,5 тис. доларів хабара. Правоохоронці спершу задокументували вимагання коштів, а потім, вручивши Павлишину марковані купюри, відправили його давати хабар. Гроші бізнесмен мав передати прокурору Вараського відділу прокуратури Юрію Мізюку, проте замість нього за грошима прийшов заступник начальника міського відділу поліції Святослав Тимофієв — його правоохоронці з 39 тисячами гривень і затримали. Тимофієв, якого потім відпустили під заставу, сказав, що гроші його попросив забрати прокурор, який у той день був на дні народження.

ДБР також провело обшуки у місцевій прокуратурі, проте підозру Юрію Мізюку ще не оголошувало. Розслідування кримінального провадження, відкритого за фактом вимагання та отримання службовою особою неправомірної вигоди, триває. Процесуальне керівництво у справі здійснює Генпрокуратура, а оперативну допомогу надає СБУ.

Євген ПавлишинЄвген Павлишин:

Мізюк вимагав 1500 доларів за те, що авто, з якого продаємо хот-доги на виїзді з Вараша, стоїть не за 15 метрів від теплотраси, а за 10. Я сказав, що можу пересунути авто на п’ять метрів, проте мені Мізюк відповів, що треба платити, бо все одно відкриє кримінальну справу, а я потім буду бігати і доводити, що не дурень. Також причепився за декларацію, що я повідомив про зміни у майновому стані (про купівлю приміщення магазину) не за десять днів, а на 12-й. Погрожував, що напише в управління захисту економіки, на мене складуть протокол і назвуть корупціонером.

Говорив прокурор зі мною дуже зверхньо, начебто я — ніхто. Погрожував, що мене потрібно посадити. За що? За те, що продаю булочки? Не краду ж нічого. Кажу: півтори тисячі доларів — багато, скинь хоч трохи. А він мені: «Для тебе це небагато». Тобто він вирішує, для кого багато, а для кого ні? Знахабніли до ручки. Тому я і пішов на такий крок — звернувся до правоохоронних органів.

Я 16 років займаюся підприємницькою діяльністю, але те, що відбувалося у Вараші останніми роками, просто на голову не налазить. Прокурор землі під собою не відчував. До мене зараз звертаються підприємці міста, які дякують за мій вчинок. Кажуть, що теж хотіли так вчинити, але боялися. Один підприємець, наприклад, зробив штучне футбольне поле — для людей, суто соціальний проект, а прокурор накопав, що поле від електролінії на неналежній відстані, і теж вимагав 2 тис. доларів хабара. Тепер вся громада міста сподівається, що справа буде завершена, прокурору вручать офіційну підозру і його, як мінімум, звільнять з посади. Всі докази у правоохоронців є.

Поліцейський, якого затримали, не причетний до вимагання — його прислали забрати гроші. Спершу планувалося, що коли поліцейський передасть кошти прокурору, тоді буде затримання. Але прокурор святкував день народження дружини, тому поліцейський гроші йому не заніс у той день. СБУ, таким чином, його й затримала. Шкода поліцейського. Натомість прокурор, який вимагав гроші, ходить досі на роботу.

Але я задоволений, як спрацювали ДБР, Генпрокуратура та СБУ. У мене змінилося ставлення до правоохоронних органів. За бажання силовики можуть навести лад. Дуже професійно хлопці спрацювали. Навіть не очікував, що все так буде — вся доказова база у них є. Думаю, прокурор не викрутиться. Та й я це просто так не залишу: готуватиму паралельно судовий позов за моральні збитки, які мені він причинив. Я себе вважаю людиною, зі мною не можна так розмовляти.

Юрій Мізюк, якого звинувачує Євген Павлишин, давати коментарі відмовляється. Але на роботу ходить. В обласній прокуратурі зазначають, що відсторонювати його від виконання обов’язків немає підстав:

Слідчі територіального управління ДБР, розташованого у Хмельницькому, 7 серпня провели обшук у приміщенні Вараського відділу Сарненської місцевої прокуратури. За наслідками проведення складено відповідні процесуальні документи. Будь-які інші слідчі та процесуальні дії у приміщенні місцевої прокуратури чи щодо працівників Вараського відділу прокуратури не проводились. Питання щодо відсторонення особи від посади вирішує слідчий суддя після клопотання сторони обвинувачення та за наявності матеріалів кримінального провадження. Наразі процесуальні документи, які були б підставою для відсторонення працівників прокуратури від займаної посади чи призначення службового розслідування, у прокуратуру області від органу досудового розслідування не надходили.

Юрій Мізюк у вараській прокуратурі працює давно. Його дружина — начальниця міського відділу надзвичайних ситуацій. Відповідно до декларації пана Мізюка, торік на посаді прокурора він отримав 311 тис. грн зарплати. У родини жодного власного майна офіційно немає.

Євген Павлишин, відповідно до його декларації, торік від підприємництва заробив тільки 59,2 тис. грн. У пана Павлишина у Вараші є квартира на 68 «квадратів», офіс — на 50 «квадратів», 10 соток землі, невеличкий торговий павільйон та торговельне приміщення площею 47 «квадратів». Також торік Євген Павлишин придбав квартиру та нежитлове приміщення в Ірпені під Києвом, а цього року — ще два нежитлових приміщення в Ірпені.

Затриманий Станіслав Тимофієв з дружиною мають квартиру та невеличкі частки у батьківських квартирах. Зарплата заступника начальника вараського відділу поліції торік склала 156 тис. грн.

Микола НЕСЕНЮК,
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також