Ліцеїстам доведеться йти по довідки про малозахищеність, якщо не зміниться статус інтернату

2142 0

Ми у соцмережах:

Ліцеїстам доведеться йти по довідки про малозахищеність, якщо не зміниться статус інтернату

Рівненський обласний ліцей, що на вулиці Котляревського у Рівному, реорганізовують. Зі школи-інтернату він має стати науковим ліцеєм-інтернатом, щоб батькам близько 600 учнів не довелося штурмувати служби у справах дітей за довідками про «малозахищеність».

Ініціює зміни в обласному ліцеї управління освіти, попри протести батьків тих кількох десятків учнів, які навчаються у школі кобзарства при ліцеї. На сайті обласної ради вже зареєстровано проект рішення про перейменування та зміну типу навчального закладу на Котляревського. А заодно — про перетворення Олександрійської загальноосвітньої школи-інтернату у спеціалізовану мистецьку школу-інтернат, в яку планують перенести відділення кобзарства. А перепрофільовують олександрійський заклад за останні три роки уже вдруге. З минулого року там повноцінно навчаються не тільки діти, позбавлені батьківського піклування, а й школярі зі звичайних сімей. Такі зміни внесли, аби заклад не закрити повністю, бо ж в інтернаті з розвитком будинків сімейного типу майже не залишилося вихованців.

Григорій Таргонський, начальник обласного управління освіти:

— Ми подали проекти рішення, проте утримаюся від прогнозів, підтримають їх депутати чи ні. Закон про освіту дозволяє привести у відповідність до нового законодавства (розділити науковий та мистецький профілі Ред.) наші заклади протягом п’яти років. Але якщо ми не внесемо зміни до статуту обласного ліцею зараз, то майже 600 учням доведеться на наступний навчальний рік брати довідки зі служби у справах дітей про те, що вони з неблагополучних, малозахищених сімей і т.п. Якщо ж ліцей отримає статус наукового, такої потреби не буде.

Щодо Олександрії, то в області немає жодної мистецької школи. А в Олександрійській школі вже є база для створення такого закладу, в якому могли б навчатися діти з нахилами до різних видів мистецтва з усієї області. У такому закладі вони зможуть отримати глибоку мистецьку освіту. Нині в Олександрії вже навчається 100 дітей, половина з яких проживає при школі, зокрема, учні з Донецької області. Якщо депутати проголосують за перетворення закладу, ми розпочнемо роботу над формуванням матеріальної бази та набиратимемо учнів.

Що буде з «кобзариками» — поки важко відповісти. Батьки не захотіли, щоб школу переносили до ПДМ, бо це позашкільний навчальний заклад. Хто насправді хоче й надалі грати на бандурі і залишатися у Рівному, може йти до музичної школи, де також вчать гри на бандурі. А навіть самі засновники школи кобзарства при ліцеї погоджувалися, що більшість тих дітей, які там навчалися, використовували її тільки для того, щоб потрапити до ліцею.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також