Луценко вище Боровика не бачить

2846 0

Ми у соцмережах:

Луценко вище Боровика не бачить

Генпрокурор Юрій Луценко за майже рік на посаді поміняв двох обласних прокурорів на Рівненщині. А от зі справами, якими можна було б похвалитися, якось не склалося. Тому і привозить щоразу в область зі своїми черговими призначенцями одну й ту ж байку — про затриманого лідера «злочинного угруповання» Боровика, на якому, запевняє генпрокурор, обривався бурштиновий потік на десяток тисяч доларів на день.

Луценко Торкунов

У Рівному генпрокурор Юрій Луценко зустрічався не тільки з прокурорами, але й зі своїм давнім другом Олегом Торкуновим, уповноваженим з прав людини на Рівненщині
Нагадаємо, що організатором «злочинного угруповання з кришування незаконного видобутку», за версією Генпрокуратури, є колишній заступник прокурора області Андрій Боровик. Його та ще кількох правоохоронців Рівненщини, зокрема, екс-керівника Сарненської прокуратури Вадима Топольського, СБУшника Вадима Федорука, затримали влітку минулого року. Відтоді, як прозвітував пан Луценко у Рівному, притягнули до відповідальності вже близько 30 співучасників, але більш значущих імен, аніж Боровик-Федорук, у справі так і не прозвучало.
Богдан Подубинський
Богдан Подубинський, прокурор Рівненщини
— Пан Боровик був верхівкою айсберга на момент його арешту, — запевняв Юрій Луценко журналістів. — Під час допитів він одного разу заявив, що його замовив мафіозі, але слідчому не надав жодного прізвища. Як на мене, то була просто захисна реакція. До травня затримані ознайомляться з матеріалами справи, і ми передамо їх до суду. Затримання Боровика поставило якщо не крапку на бурштиновій мафії Рівненщини, то серйозно зруйнувало кришування силовиками. За моєю інформацією, прокуратура тепер не причетна до фактів «кришування». Щодо інших, то силові методи не можуть вирішити ситуацію, в яку втягнуто тисячі людей, які більше нічим зайнятися на своїй землі не мають. Тому я наполягаю на легалізації видобутку бурштину. Жорстка рука Подубинського Завдяки справі Боровика генпрокурору торік вдалося за лічені дні змінити на Рівненщині все керівництво обласної прокуратури. Проте призначений у липні львів'янин Олег Соболь, очевидно, не влаштовував Юрія Луценка на посаді прокурора Рівненщини — його цього вівторка перевели керувати прокуратурою Чернівецької області. Пан Луценко назвав таке кадрове рішення (забрати з Рівненщини одного львівського прокурора і привезти іншого) технічною заміною. Мовляв, пан Соболь потрібен Буковині, яка є чи не найскладнішою з областей через контрабанду і вирубку лісів, а Рівненщина потребує «жорсткішої руки». 54-річний Богдан Подубинський, за словами генпрокурора, був впливовою особою на посаді заступника прокурора Львівщини, а тому, на думку Луценка, найкраще підходив на рівненську посаду. На Рівненщині він повинен буде контролювати, наголосив генпрокурор, дотримання постанови Кабміну про рекультивацію земель, порушених внаслідок видобутку бурштину. А йдеться не так про рекультивацію (її розпочнуть не раніше як за кілька років), як про довидобування каміння. Чотири тисячі гектарів, які вже визнали порушеними, віддадуть двом державним підприємствам — «Укрбурштину» та «Бурштину України». Які саме ділянки порушені, яких розмірів і на яких родовищах — визначатимуть управління лісового господарства та обласний департамент екології, з керівником якого, як зазначив з ноткою розчарування у голосі, Луценко ще не знайомий. Завданням пана Подубинського, який «прославився» квартирним скандалом у Херсоні (отримав двокімнатну службову квартиру, пропрацювавши півроку), буде слідкувати, аби двом підприємствам не заважали «дотримуватися постанови».

За лісівниками — чиновники та поліція

На представленні нового прокурора Юрій Луценко ігнорував присутність голови Рівненської ОДА Олексія Муляренка. Йому навіть не дали сказати звичні за таких церемоній привітальні слова. Присутність чиновника генпрокурор «відмітив», лише коли заявив, що «кришування» видобутку перейшло від правоохоронців до чиновників та політичних сил. Пан Луценко потиснув рукою плече Муляренка і весело додав, що їм потрібно чекати удару від Генпрокуратури. За словами Луценка, до «нелегального бізнесу у лісі» причетні чи не всі політичні фракції обласної та районних рад. Уточнювати назви фракцій він не став, проте нагадаємо, що у попередній скандал потрапили навіть члени провладного БПП. На початку березня у Рівному затримали керівників восьми лісгоспів. Офіційно їхні прізвища і досі не названо, хоча прокурор і запевняє, що підозри у справі оголосять. Серед затриманих, які нібито везли керівництву управління лісового господарства хабар, аби те домовилося про результати перевірки, були депутати облради — усі члени БПП. Серед них у поле зору правоохоронців, як повідомляли, не потрапив лише один — Віталій Сухович, який «виграв» публічний конкурс на посаду головного лісівника області ще за кілька днів до самого конкурсу. У вівторок у Рівному Юрій Луценко задоволено заявив, що п.Сухович — той, чиє призначення було небажаним для противників постанови Кабміну про рекультивацію земель, мовляв, хотіли поставити іншого (кого саме — називати відмовився). Такий схвальний відгук про переможця конкурсу підкріпив чутки, що затримували лісівників правоохоронці перед конкурсом лише для того, аби посаду отримала потрібна людина. До речі, не виключено, що наступні обшуки прокуратури стосуватимуться і поліції. Юрій Луценко звинуватив місцевих поліцейських у приховуванні тяжких злочинів і дав вказівку новому прокурору перевірити районні відділи. Хоча, як подейкують, в області і так найближчим часом відбудеться заміна начальника управління поліції.

Вибачитися перед Зайцевим?

Після Боровика обшук у кабінеті начальника управління Державної фіскальної служби став другою гучною справою генпрокурора Луценка на рідній Рівненщині. Але за понад півроку після заяв п.Луценка, що Дмитро Зайцев вимагав у підприємців хабарі за повернення ПДВ і отримував їх через рахунки дружини-підприємниці, вину головного фіскала області так і не довели, тож він продовжує працювати і навіть був на представленні нового прокурора області. Юрій Луценко тепер каже, що заявник, який прийшов до прокуратури зі скаргою на вимагання з боку ДФС, перестав працювати зі слідством. — Ще триває ряд експертиз, — зазначив Луценко. — У цій справі потрібно буде або вибачитися перед Зайцевим, або таки довести, що він винен.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також