За проживання переселенця рівнянам заплатять по 14 гривень на день

876 0

Ми у соцмережах:

За проживання переселенця рівнянам заплатять по 14 гривень на день

Уже сотні рівнян понесли заяви до місцевої влади, щоб отримати компенсацію за те, що безкоштовно прийняли у себе в домівках переселенців з інших областей. Щоправда, ці кошти нараховують власникам помешкань не наперед, а по факту — за одного переселенця держава компенсує по 14,77 грн за кожен прожитий ним день. А щоб отримати гроші, необхідно звернутися до міського ЦНАПу — там і проконсультують, і оформити документи допоможуть.

Наталія Марщівська, начальниця відділу з обліку та розподілу житла Рівненського міськвиконкому:

— Наразі щодо компенсації за житлово-комунальні послуги почали звертатися дуже багато рівнян, які безоплатно взяли до себе переселенців. Так, на сьогодні заявників уже з півтисячі — люди все несуть і несуть заяви. Більш точні цифри за квітень зможемо озвучити уже після 5 травня. Бо, що важливо, компенсацію може бути нараховано лише з моменту подачі звернення, а не просто з моменту, відколи власник помешкання поселив у себе людей. При цьому нові мешканці уже повинні мати довідки ВПО. Скажімо, за березень компенсацію отримають 33 власники помешкань, які поселили у себе 105 внутрішньо переміщених осіб.

Компенсації на житлово-комунальні послуги нараховуються на усіх офіційно зареєстрованих переселенців незалежно від їхнього віку — як на дорослих, так і на дітей. Але не можна прописати наперед, що ці люди мешкатимуть у вас півроку, наприклад. Нарахування будуть іти лише за фактичний час перебування переселенців, по кожному окремому місяцю.

Обсяг компенсації ми визначаємо за результатами перевірки, подаємо до обласної військової адміністрації заяву від міськвиконкому за підписом міського голови. Далі ОВА надсилає інформацію до Мінрегіону. Мінрегіон узагальнює інформацію, подану обласними військовими адміністраціями, та готує проєкт рішення Кабінету Міністрів про виділення коштів з державного бюджету. Сама програма у терміні дії поки що не обмежена. Звертатися щодо отримання компенсації власники житла можуть як до міського центру надання адмінпослуг, так і безпосередньо до нашого відділу.

Той, хто готовий безкоштовно прихистити у себе переселенців, має зареєструватися на веб-ресурсі «Прихисток» (https://prykhystok.in.ua/). А вже щоб отримати саму компенсацію, потрібно подати заяву упродовж п’яти днів після закінчення звітного місяця. Тобто за квітень — до 5 травня. Потім ще п’ять робочих днів чиновники розглядатимуть звернення. До заяви додають документ, що відтверджує право власності, а також свій паспорт та ідентифікаційний код, а ще — документи самих переселенців. За цей час триває перевірка. Якщо чиновники засумніваються, можуть навіть виїхати на місце і подивитися, де саме мешкають переселенці й чи справді з них не беруть плати за житло. Компенсацію дають винятково у безготівковій формі і лише тим, хто не має боргів за комунальні послуги.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також