Людська пам'ять: вороги та помічники

1754 0

Ми у соцмережах:

Людська пам'ять: вороги та помічники

Низка досліджень з вивчення питання розвитку пам'яті доводить наступне: людська пам'ять розвивається і поліпшується аж до 20-25-річного віку, далі вона тримається приблизно на одному рівні до 40-45 років. У 50-річному віці пам'ять людини відрізняється найбільшим ступенем сприйнятливості, а в наступні роки починається процес поступового згасання пам'яті. Звичайно, все це суто індивідуально, більшою мірою все залежить конкретно від самої людини. Існує безліч людей, пам'ять яких і в похилому віці може залишатися на належному рівні, природно, за умови того, що людина продовжує користуватися її можливостями, тренує її, осягає нову інформацію.

память Однак будь-яка, навіть тренована і бездоганна пам'ять, за певних обставин може давати збій. Людська пам'ять має своїх ворогів, яких по можливості слід уникати.

Куріння

Провівши значну кількість досліджень, вчені довели, що люди, які зловживають курінням, по досягненні ними середнього або похилого віку значно знижують здібності і рівень пам'яті, а також розумові здібності. Тому організм слід очищати від тютюну.

Алкоголізм

Зловживання спиртними напоями і подальша за ним алкогольна залежність призводять до вкрай негативних наслідків в зрілому віці. Тому спиртне вживати потрібно по можливості якомога рідше і в обмежених дозах.

Погане харчування

Нестача харчування досить-таки згубно позначається не тільки на стані пам'яті, а й на життєдіяльності людського організму в цілому. А нестача вітамінів може призвести до амнезії — повної або часткової втрати спогадів. Слід пам'ятати про те, що людський мозок потребує постійного і повноцінного харчування, в іншому ж випадку потужність його роботи значно знижується.

Герпес

Для центральної нервової системи людини найбільшу небезпеку становить вірус герпесу, здатний викликати розвиток енцефаліту та епілептичні напади. Тому слід оберігати свій організм і постійно зміцнювати імунітет.

Стресові ситуації

Усілякі переживання, перебування людини в стані постійного, хронічного стресу може призвести до фізичного і морального виснаження організму, а згодом мати згубний вплив як на здатність людини до навчання, так і на її емоційний стан в цілому. Тому щоб не травмувати пам'ять, необхідно намагатися обходити стороною стресові ситуації. А якщо такі виникають — постаратися по можливості не брати їх занадто близько до серця.

Їжа для поліпшення пам'яті

Часто ми не звертаємо уваги на погіршення пам'яті, посилаючись на втому, завантаженість, неуважність. Вчені ж стверджують, що крім перерахованих причин, на пам'ять негативно впливає неправильне і неповноцінне харчування. Справа в тому, що в певних продуктах містяться речовини і вітаміни, які позитивно впливають на мозкову діяльність і сприяють поліпшенню пам'яті. Насамперед це продукти, що містять вітаміни групи В, які сприяють виробництву в організмі ацетилхоліну, нестача якого призводить до неясності свідомості, марення (в запущених випадках), розвитку хвороби Альцгеймера, ослаблення пам'яті та інших неприємних наслідків. Тіамін (вітамін В1) міститься в свинині, горіхах, квасолі. Рибофлавін (вітамін В2 ) в достатній кількості міститься в молоці. Нікотинова кислота (вітамін В3) міститься в рибі та м'ясі. Фолієва кислота (вітамін В9) міститься в грибах, квасолі, арахісі, пророщених зернах пшениці, салаті. Ціанокобламін (вітамін В12) міститься в м'ясі, яйцях, сирі. Вітамін Е, який також позитивно впливає на пам'ять, у великій кількості наявний в горіхах, крупах, зелені. Морепродукти і морська капуста містять йод, який надає позитивний вплив на діяльність і активність мозку. Яловичина, риба, насіння гарбуза, гарбузова олія — джерела цинку, необхідного для поліпшення мислення. Волоські горіхи, палтус, лосось, креветки містять Омега 3 жирні кислоти. При їхньому постійному надходженні, знижується ризик виникнення старечого слабоумства. Зелені фрукти (груші, яблука) містять велику кількість заліза, нестача якого негативно впливає на пам'ять. Якщо регулярно вживати перераховані продукти і дотримуватися здорового способу життя, то можна зберегти здоровий розум і добру пам'ять на довгі роки.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також