Лжепророцтва: майбутнє, яке не настало

2068 0

Ми у соцмережах:

Лжепророцтва: майбутнє, яке не настало

Передбачання майбутнього — робота невдячна, але проте улюблена багатьма. Залишивши осторонь розрахунки астрологів і тлумачів Нострадамуса (котрі вже добряче набили оскому), згадаємо, яким бачили сьогодні в минулому і позаминулому столітті вчені, письменники й архітектори і що збулося. А також що думають про завтра сучасні «кассандри».

Природні ресурси: кінця — немає У 1972 році було опубліковано доповідь Римського клубу «Межі Росту»: «Золото повинне закінчитися в 1981 році, ртуть і срібло — у 1985-му, цинк — у 1990-му, нафта — у 1992-му». Але це твердження виявилося хибним. Щоправда, про майбутній «кінець нафти» говорити не перестали, більше того, говорять майже так само часто, як про Апокаліпсис. Так, у 2005 році міністр природних ресурсів РФ Юрій Трутнєв припустив, що «чорне золото» зникне в 2015-му. ЩО БУДЕ. ”Рахувати запаси нафти — невдячне заняття, — говорить кандидат геологічних наук Дмитро Костенко. — Ті родовища, які нещодавно вважали занадто глибокими або такими, що висихають і нерентабельними, з розвитком технологій стали знову доступними». Але якщо без нафти ми не залишимося, то за прогнозами Міжнародного інституту управління водними ресурсами, прісна вода може закінчитися на Землі вже через 25 років. Щоправда, і цей песимізм може виявитися необгрунтованим. Наприклад, великий хімік Дмитро Менделєєв вважав найскладнішою технічною проблемою ХХ століття утилізацію величезної кількості гною, адже поголів’я коней (за логікою ХІХ століття) повинне було збільшуватися в геометричній прогресії. Хоча чимало оптимістично налаштованих вчених заявляють, що і проблему нестачі питної води буде вирішено. Вже зараз є проект комплексів, які будуть опрісняти морську воду.

Політика: держава «земля» Такими, що найчастіше не збуваються, виходять прогнози політиків. «Ми вас закопаємо!» — обіцяв Микита Хрущов лідерам західних держав на засіданні Генасамблеї ООН у 1958 році, маючи на увазі перемогу соціалізму над капіталізмом. У 1961 році цей же епатажний генсек зробив ще одне гучне пророцтво: до 1980 року буде побудовано комунізм. Те ж саме з прогнозами сучасних українських політиків. «Віктор Ющенко прогнозував, що в 2009 році в нашій країні буде 5 млн. робочих місць; Юлія Тимошенко говорила про скасування набору в армію», — говорить політолог Володимир Корнілов. А от з Маргарет Тетчер вийшло так, що навмисно не придумаєш — вона сказала: «Я не доживу до тих років, коли жінка зможе стати прем’єр-міністром», і через 10 років... зайняла цю посаду! Політичні прогнози робили не тільки лідери держав і партій. У романі Джорджа Оруелла «1984» описано тоталітарне суспільство з культом особистості Великого Брата. Письменник Роберт Хайнлайн ще в 1956 році обіцяв, що вже в 2000-му політичні новини і не тільки ми будемо дізнаватися зі стереогазет. ЩО БУДЕ. Автори «П’ятого елемента» стверджують, що нас чекає єдиний світовий уряд і валюта. Політологи налаштовані критично — навіть якщо це станеться, то не швидко: світ занадто розділений, і не тільки на різні країни, але й цивілізації — Східну і Західну, і знайти компроміс буде непросто.

Армагеддон: від адвентистів до пензенських затворників Розповідь про пророцтва, що не справдилися, була б неповною без «кінців світу» — адже саме Армагеддон і тільки його як майбутнє людства бачить релігія. І якщо основні напрями не беруться прогнозувати «коли», посилаючись на Святе Письмо: «Не ваша справа знати часи або терміни, що Отець поклав у Своїй владі» (Новий завіт, Дії, розділ 1:7), то всілякі секти в конкретній даті були впевнені. При цьому також використовували Заповіт. «Так, ще в ХІХ столітті адвентисти вирахували дату пришестя Христа — 21.03.1843 р. Коли нічого не відбулося, перенесли день «Х» на наступний рік, а потім заявили, що в зазначену дату Бог зайнявся «Слідчим судом» — почав вивчати гріхи всіх людей», — говорить викладач, кандидат богослов’я Віктор Чернишов. Судний день, за версією Свідків Ієгови, — 02.10.1914. Але крім початку першої світової війни, рік ніяких бід не приніс. «А от лідери «Білого братства» «останній день» — 10.11.1993 — взяли «зі стелі», — розповідає Чернишов. — Потім також без аргументів, коли «пророцтво» не збулося, перенесли його на 24 листопада». А в 2008-му очікували кінця світу 35 сектантів у селі Поганівка під Пензою, усамітнившись в печеру, і вийшли лише через кілька місяців. ЩО БУДЕ. Розділ 1:7 ніхто не скасовував, тому день «Х» як і раніше — таємниця. Але є тенденція: «У сектах вже не беруться за точні дати», — говорить Чернишов.

Технології: крила і чіпи На початку ХХ століття люди були впевнені, що мине сто років і пішоходи перетворяться на «крилольотів» — пара механічних крил дозволить літати від будинку до будинку. У майбутнє автомобілів вірили слабко. Так, коли в 1909 році Генрі Форд вирішив зайнятися автобізнесом, президент Мічиганського банку сказав: «Не робіть цього. Коні будуть завжди, а автомобілі — всього лиш новинка, тимчасова примха». А от старт космічної ери, навпаки, викликав надмірний оптимізм — фантаст Артур Кларк передбачав польоти на Юпітер в 2001-му, до цього року, за його версією, вже були освоєні Місяць і Марс. ЩО БУДЕ. Вже розроблено автомобілі, що працюють на радіоактивному пальному, сонячній або електроенергії, і випробувано автолітак з крилами, що розкладаються при необхідності. Більше того, вже в найближчі 30 років і людина може стати гібридом — буде використовувати наночіпи, що покращують зір, слух і при необхідності самі «ремонтують» внутрішні органи. Крім того, біологи подбають про феміністок — створять штучну сперму, синтезуючи її зі стовбурних клітин... самої жінки!

Будинки: будемо жити на небі Сто років тому міське населення вважало фантастикою будинки, що зникають далеко за хмарами. Відзначимо, нижній край хмар може починатися на висоті 400 м. Фантазія поки втілена точково — лише в низці міст на Заході є 500-метрові будинки (у Дубаї — 800). Найвищий будинок у Києві — 139-метрова 35-поверхівка. Вже через два роки неподалік від Центрального столичного ЗАГСу з’явиться торгово-офісний 210-метровий будинок. ПРОГНОЗ. За словами професора архітектури Сергія Бабушкіна, у найближчі 10 років висота багатоповерхівок у Києві сягне 500 м! А в планах інженерів зі США — будинок висотою 3219 м: там будуть і житло, і школи, і водоспади, що створюють мікроклімат.

Їжа: пігулка й оселедець-полуниця У 1897 році один із засновників органічної хімії П’єр Бертло писав: «Люди часто говорять про майбутнє, і я б теж хотів передбачити, яким буде суспільство в 2000 році, звичайно, з позицій хіміка. Тоді не буде ані скотарів, ані хліборобів, їжа буде вироблятися хімічним шляхом». Голлівуд був ще сміливіший — за версією авторів мюзиклу «Тільки уявіть» (1930 рік) таблетки замінили їжу вже в 1980-му. Ідею підхопили фантасти і почали годувати героїв своїх книг обідами з пігулок і тюбиків. Готувати «традиційну їжу» у ХХI столітті повинні були лише роботи. На жаль або на щастя, це не так (хоча прогрес очевидний, і наші холодильники і мікрохвильовки ось-ось навчаться виходити в Інтернет). ЩО БУДЕ. Нинішнє покоління кухарів «знімає ковпаки» перед молекулярною кухнею. За допомогою нових технологій кулінари роблять хліб рідким, пельмені — прозорими, у полуниці з’являється смак оселедця. І все тому, що відкрити Америку і привезти в Європу дивовижну кукурудзу вже не можна, а чогось новенького людству як і раніше хочеться. Поки покуштувати такі страви можна в кількох ресторанах світу — дорого. Але кухарі впевнені, що вже через 10 років інженери придумають, як зробити молекулярну кухню загальнодоступною.

Мода: плаття з тюбика Багато дизайнерів середини минулого століття припускали, що ми з вами будемо ходити в блискучих або срібних комбінезонах. На голові — щось середнє між шоломом римського воїна і нічним чепчиком. Втім, не всі були згодні з таким «покроєм майбутнього». Письменник Філіп Дік придумав досить пікантне плаття: якщо дивитися на дівчину бічним зором — воно прозоре, але варто глянути прямо — набуває кольору. Уява фантастів робила одяг таким, що сам чиститься, сам одягається, а також який самостійно змінює фасон залежно від настрою і погоди. ЩО БУДЕ. Ведуться розробки одягу, що створюється розпиленням спецспрею просто на шкіру. Вже існує одяг з підігрівом, але поки не може використовуватися масово — батарей не вистачає надовго. Але вчені впевнені, що це технічне питання буде вирішене.

Що зі світу фантастичних романів і книг стало реальним Життя відстає від кіносценаріїв як мінімум на піввіку: машина часу, штучний інтелект — поки не винайдені, а експедиція на Марс планується лише через 20-30 років 1980 — Винахід машини часу (Альфред Бестер, «Людина, яка вбила Магомета», 1958) РЕАЛЬНІСТЬ. У наші дні вважають, що дослідження на Великому адронному коллайдері можуть створити наукову базу для подорожей у часі. 1986 — Інопланетяни залишають на Землі кілька аномальних зон (Аркадій і Борис Стругацькі, «Пікнік на узбіччі», 1972) РЕАЛЬНІСТЬ. У вказаний рік дійсно з’явилася аномальна зона — навколо ЧАЕС. 1987 — На Місячній базі народилася перша дитина (Артур Кларк, «Колиска на орбіті», 1959) РЕАЛЬНІСТЬ. ”Роскосмос» планує відправити космонавтів на Місяць до 2025 року, а до 2027-2032 років створити там постійну населену базу. 1997 — Військовий комп’ютер вийшов з-під контролю і розпочав ядерну війну (”Термінатор-2», 1991) РЕАЛЬНІСТЬ. Американські вчені припускають, що до 2029 року роботи досягнуть людського рівня інтелекту. 1998 — Препарат «Антисек» розпорошують над планетою — і люди втрачають інтерес до відтворення потомства. (Станіслав Лем, «Сексотрясіння», 1971) РЕАЛЬНІСТЬ. Все більшої популярності набуває рух асексуалів, які добровільно відмовляються від інтимних стосунків. 1999 — Експедиція на Марс (Рей Бредбері, «Марсіанські хроніки», 1950) РЕАЛЬНІСТЬ. За словами космонавтів, техніка буде готова до такого польоту тільки через 20-30 років. 1999 — Виснаження озонового шару призвело до катастрофи (”Горець-2», 1990) РЕАЛЬНІСТЬ. Спроби врятувати озоновий шар увінчалися успіхом, вважають екологи: ріст діри призупинено, а до 2050 вона зникне зовсім. 2009 — Надзвичайна подія призводить до того, що більша частина жителів Землі стають зомбі (”Я — легенда», 2007) РЕАЛЬНІСТЬ. Взимку нас сильно налякав «свинячий» грип, але ускладнень у вигляді ходячих трупів помічено не було.

Що буде 2012 — Всепланетний катаклізм (”2012», 2009) 2015 — Літаючі скейтборди й автомобілі, шнурки, що самі зав’язуються (”Назад у майбутнє-2», 1989) 2018 — Війна людей і роботів (”Термінатор-4», 2009) 2019 — На Землі живуть штучно вирощені люди, кіборги (”Той, що біжить по лезу бритви», 1982)


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також