Маєш борг — за довідкою не потикайся

1744 0

Ми у соцмережах:

Маєш борг — за довідкою не потикайся

Мешканцям Рівного житлово-комунальні підприємства міста видаватимуть будь-які довідки лише за умови відсутності заборгованості з квартплати та плати за тепло й гарячу воду. Таке рішення прийняли депутати міськради.

Без будь-якого обговорення 32 депутати це рішення підтримали. Виняток зроблено лише для довідок, необхідних для отримання субсидій, одноразової допомоги при народженні дитини, допомоги на поховання та допомоги малозабезпеченим сім’ям. Що цікаво — у своєму рішенні депутати зіслалися на тяжкий фінансовий стан ЖКП міста і теплопостачальних підприємств, а також на статті законодавства, в яких жодного слова про законність таких дій не йдеться: статтю 25 закону «Про місцеве самоврядування» та статті 4,7 закону «Про житлово-комунальні послуги». Цілком дане рішення підтримує і голова депутатської комісії міськради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку Василь Стаднічук. На запитання про його легітимність відповідає лаконічно: — Ми прийняли це рішення для користі міста. У прокуратурі міста від коментарів на цю тему поки що відмовилися. Пояснили, що щось говорити зможуть, коли побачать рішення з підписом міського голови.

Коментар Микола Глотов, юрист РОГО «Комітет виборців України»: — Дане рішення суперечить чинному законодавству та порушує права громадян, оскільки жодним законом не передбачено, що підприємства, які надають житлово-комунальні послуги при наявності заборгованості мають право не видавати мешканцям (користувачам чи власникам житла) довідки. Зокрема, згідно із статтею 9 Закону України «Про інформацію» всі громадяни України мають право на інформацію. Відповідно до статті 32 Конституції України кожний громадянин має право отримувати інформацію щодо себе. Таким чином, це рішення міської ради є незаконним, вважаю, що в даному випадку в ситуацію повинна втрутитись прокуратура. Нагадаю, що у листопаді 2006 року колишній начальник міського управління ЖКГ Юрій Собчук теж видав наказ, яким дозволяв ЖКП видавати будь-які довідки, погоджувати відповідні дозволи і документи фізичним та юридичним особам тільки у разі відсутності у них заборгованості за житлово-комунальні послуги. Через кілька днів начальник управління ЖКГ вніс доповнення у свій наказ і дозволив видавати довідки для отримання субсидій. Втім, прокурор Рівного цей наказ опротестував як незаконний, після чого Собчук його скасував. Насамкінець слід зазначити, що відповідно до статті 22 Цивільного кодексу України особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їхнє відшкодування. Тобто якщо права (в даному випадку право на інформацію) конкретно якогось рівнянина будуть порушені, тоді він зможе звернутися за їхнім захистом до суду і вимагати відшкодування завданих йому збитків.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також