Максим’як — без обговорень?

2328 0

Ми у соцмережах:

Віра Блохіна торік була одним з ініціаторів мітингу під обласною радою на підтримку Григорія Максим’яка

Рівненський онкодиспансер став першим обласним медичним закладом, де обиратимуть головного лікаря не депутати, а спеціально створена комісія. Різниці між обома процедурами, втім, ніякої. Члени комісії, як і депутати, орієнтуватимуться на політичну доцільність та домовленості. Проте цього разу — після року невдалих виборів — диспансер таки отримає головного лікаря. Мало у кого виникають сумніви, що й надалі очолюватиме заклад Григорій Максим’як.

Онкодиспансер, нагадаємо, без головного лікаря залишився у червні минулого року. Обласні депутати тричі намагалися обрати керівника, проте так і не змогли дати потрібну кількість голосів ні Григорію Максим’яку, який керував закладом з 80-х, ні Олександрові Ткачу, завідувачу хірургічного відділення та депутатові від «Батьківщини». Боротьба за заклад, між іншим, стала однією із причин розпаду тодішньої коаліції облради, яку формували БПП, «Батьківщина» та «Свобода».

Відповідно до змін у законодавстві, ініційованих МОЗ, обирати головних лікарів тепер мають спеціально створені комісії, до яких входять депутати, представники громадськості та представники закладу, де оголошено конкурс. Рівненська обласна рада 16 березня обрала шістьох членів комісії, які працюватимуть рік: депутатів та активістів. Ще троє варіюватимуться, залежно від закладу.

Очолив комісію депутат від БПП та лікар з Рокитнівського району Валерій Редько. Також до складу увійшли депутатка-радикалка і завідувачка відділення обласної дитячої лікарні Оксана Лозова і колишній головний лікар Сарненської ЦРЛ та депутат від «Конкретних справ» Ярослав Романюк.

Від громадських організацій — працівник апарату облради Євген Іванішин (кандидатура від фракції «Свобода), заступник головного лікаря Рівненської ЦМЛ Ігор Дундюк (кандидатура голови Рівненської ОДА Олексія Муляренка) та юристка діагностичного центру Ольга Романчук, яку лобіював голова облради Олександр Данильчук.

На зборах трудового колективу минулої п’ятниці Рівненський обласний онкологічний диспансер делегував до комісії завідувача проктоурологічного відділення Віктора Жильчука, головну медсестру Віру Блохіну та голову первинної профспілкової організації і заступника головного лікаря з економічних питань Ігоря Столярчука.

У середу відбулося перше засідання членів конкурсної комісії, на якому оголосили про початок прийому документів від охочих очолити заклад. Конкурсний відбір має відбутися 23 квітня. Проте вже очевидно, що оберуть Григорія Максим’яка. Перш за все, його підтримували фракції, які нині формують більшість і які розподілили між собою місця у комісії. По-друге, серед обраних представників колективу є яскраві прихильники пана Максим’яка. Так, саме Віра Блохіна торік була одним з ініціаторів мітингу під обласною радою на підтримку Григорія Максим’яка. Давнім другом п.Максим’яка є нинішній голова облради Олександр Данильчук, який одним із перших розпоряджень на посаді призначив п.Максим’яка в.о. головного лікаря закладу. А окрім того, його кандидатуру підтримує обласне управління охорони здоров’я.

Варто також відзначити, що для того, аби обрати головного лікаря, конкурсній комісії буде достатньо більшості голосів від присутніх на засіданні. Фактично йдеться про чотири «за», домовитися про які буде легше, аніж про 33 голоси у сесійній залі.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також