Маленька компанія хоче вивозити сміття з Рівного

2462 0

Ми у соцмережах:

Маленька компанія хоче вивозити сміття з Рівного

Директор фірми «Рівне Екосвіт» Микола Ніколайчук запропонував свої послуги з вивезення сміття з Рівного. Причому в дивний спосіб — через електронну петицію. Пропонує подбати про сміття з приватного сектора і цим розвантажити комунальне підприємство КАТП-1728, якому, за словами міського голови Рівного Володимира Хомка, поки немає альтернативи, але якістю послуг якого невдоволені рівняни.

Микола НіколайчукМикола Ніколайчук, директор ТОВ «Рівне Екосвіт»:

— Раніше «Санком» брав нас у підряд, і ми вивозили сміття із приватного сектора. Однак ця компанія втратила ринок, бо не подумала про вчасне оновлення техніки. Посприяв цьому ще й раптовий відтік кадрів, коли в один період у «Санкому» зупинилися усі сміттєвози. З усім містом не справляється навіть комунальне підприємство, яке постійно отримує дотації з міського бюджету. У нас є всі ресурси, щоб забезпечити вивезення сміття із приватного сектора. Це б розвантажило комунальне підприємство, і створило б конкуренцію.

Хоч обслуговування приватного сектора — це зовсім інша специфіка. Під багатоквартирний будинок під’їжджає машина, і комунальникам потрібно забрати сміття лише із сміттєвого майданчика. А в приватному секторі два вантажники повинні збирати сміття з усіх боків. Буває, що на вузькі вулиці машина не може заїхати — тоді працівники змушені зносити усе сміття вручну. Його там збирають не тільки у пакети, але й у відра і мішки.

Ростислав КралюкРостислав Кралюк, керівник КАТП-1728:

— Проблеми із вивезенням сміття є сезонними. Адже навесні люди обрізають дерева, і ці гілки потрібно кудись дівати. У сміттєвоз їх не кинеш. Така ж проблема й восени. Однак ми намагаємося з усім впоратися. Якщо це приватний сектор, то беремо ЗІЛ і вантажимо в нього сміття.

Ситуація з розділенням послуги вивезення сміття на лоти є трохи дивною. Адже колись ми хотіли уже взяти компанію «Рівне Екосвіт» у підряд. Але тоді вони заявили, що їм невигідно вивозити сміття.

Роман Алексійчук, голова правління ГО «Рада голів ОСББ міста Рівне»:

— Дуже видно, що комунальному підприємству бракує техніки, щоб обслуговувати усе місто. Коли вони подавалися на тендер із вивезення сміття, то багато техніки у них було в оренді. Мабуть, вони її брали винятково для тендера. На мою думку, треба розробити спеціальні маршрути для збору сміття у Рівному та виставити їх на тендер. Тобто сміття збиратимуть за схожим принципом, як маршрутка забирає людей на зупинках. Так у кожної машини буде свій маршрут. Це дозволить упорядкувати схему вивезення сміття у місті та раз і назавжди вирішити проблему переповнених баків.

Справді, в КАТП-1728 досі немає достатньо техніки та контейнерів, щоб забезпечувати вивезення сміття з усього міста. Оскільки зараз два сміттєвози вони орендують, то проситимуть в міськради виділити з бюджету гроші на нові автомобілі. Їхня вартість становитиме більше 5 мільйонів гривень. Також в цьому році комунальникам ще потрібно придбати 200 звичайних та 150 контейнерів, у які викидають пластик.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також