Маніпулятор Хомко

1979 0

Ми у соцмережах:

Маніпулятор Хомко

Частина електронних петицій до влади Рівного — підробка. Міський голова Володимир Хомко виявив, що під деякими з них стоїть навіть його прізвище. Виявити маніпулятора Хомка буде складно, а от удосконалити механізм збору підписів під петиціями — під силу програмістам.

Володимир Хомко, міський голова:

— Передостання петиція, яка була присвячена теплопостачальному підприємству, привернула мою увагу. Вона одразу набрала необхідних 300 голосів, але 190 з них віддали люди, що не живуть у Рівному. Самого її ініціатора взагалі не існує. Ще одна петиція здивувала мене тим, що її ніби я підписав. Після перевірки виявилося, що я підписав чотири петиції. Але це повний абсурд — підписувати петицію до себе. Це робив хтось замість мене. Я уже дав доручення вдосконалити механізм збору підписів під петиціями. До речі, не тільки з петиціями у Рівному відбуваються дивні речі. Таке ж — із громадським бюджетом, коли за руку приводили студентів голосувати за певні проекти. Те ж саме сталося з громадськими слуханнями — у нас за гроші будь-який підприємець може привести людей, щоб проштовхнути своє питання.

Андрій Токарський, громадянська мережа «Опора»:

— Представники міської ради самі розробляли і адмініструють сервіс, на якому голосують за електронні петиції. Тому всі проблеми з цим мають легко технічно вирішуватися. Для цього потрібно лише бажання влади удосконалити цей механізм. Бо не може одне і те ж досконало працювати рік у рік. Завжди щось треба постійно вдосконалювати. Хоч зібрати 300 підписів людей на 250?тисячне Рівне не так уже й важко.

Роман Денисюк, підприємець:

— Впровадження електронних петицій було запропоновано фракцією Громадського контролю, яка ще тоді діла у міській раді. Вони дозволяють бачити, що рівнян найбільше турбує в місті. Взагалі будь-який інструмент може приносити як хороші здобутки, так і негативні, усе залежить від того, хто тим інструментом користується. Звичайно, не усі петиції є раціональними. Однак бували випадки, коли проти певних ідей був великий спротив влади. І їх у Рівному не схотіли реалізовувати. А про те, чому петиції не приносять такого результату, як в Європі, потрібно запитувати у самих структур міської ради. Адже саме вони їх виконують.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також