Маркування шин і розшифровка їх позначень

982 0

Ми у соцмережах:

Маркування шин і розшифровка їх позначень

Маркування шин і розшифровка їх позначень ⏩ Рекомендації по підбору гуми ⏩ На що звернути увагу при виборі шин на авто.

Уміння орієнтуватися в маркуванні шин дозволяє швидше підбирати їх - іноді достатньо одного погляду на боковину, щоб зрозуміти, чи підходить та чи інша покришка. Звичайно, ця навичка вимагає часу, але почати розбиратися в маркуванні можна вже зараз, щоб можна було швидше підібрати якісну гуму на літо - це можна зробити, наприклад, в магазині "Шини-Диски”: https://shiny-diski.com.ua/tires/summer/kelly.

Визначення типорозміру шини

Розміри - це основний параметр, який потрібно навчитися читати. Типорозмір вказується на боковині покришки і має формат А / Б-В, де:

♦ А вказує на ширину профілю в міліметрах;

♦ Б говорить про процентне співвідношення висоти і ширини гуми;

♦ В в дюймах показує внутрішній діаметр шини і, відповідно, діаметр диска, до якого вона підійде.

У деяких випадках перед останнім значенням стоїть буква R, наприклад, R17. Таким чином, маркування 225 / 55R17 буде вказувати на 225 мм поперечного перерізу, 55% відношення висоти до значення ширини, і 17 дюймів внутрішнього діаметра - або 17 дюймів діаметра відповідного диска.

Маркування розмірів - це найважливіша характеристика. Якщо на колесо поставити гуму з діаметром менше потрібного, довго вона не прослужить. Якщо поставити шину занадто великого типорозміру, колесо не впишеться в колісну арку.

Сезонність шин

З цим параметром простіше - по сезонності розрізняють тільки зимові, літні та всесезонні покришки. Їх маркування буває різним: деякі виробники вважають за краще безпосередньо вказувати "Summer", "Winter" або "All Season" на гумі, а деякі використовують графічні позначення - сніжинки або сонця.

Для всесезонних шин також часто використовуються позначення AS, R + W і AGT. До іншим позначень, пов'язаних з сезоном і погодою, відносять:

♦ MT - більш підходять для їзди по багну, ніж по асфальтовому покриттю;

♦ MS — підходять для їзди по снігу і багну;

♦ AT — оптимальний варіант для їзди по будь-якому дорожньому покриттю;

♦ Aqua і інші позначення води показують на ефективність шин на мокрих дорогах.

Є також додаткові позначення для інших характеристик: F або R для відповідно переднього або заднього колеса. Крім того, на шинах обов'язково повинен бути зазначений бренд виробника - покришки без цього параметра викликають сумніви у своїй якості і надійності.

Ще одна важлива характеристика - індекси навантаження і швидкості. Вони часто вказуються після типорозміру. Ці параметри безпосередньо корелюють з максимально допустимою швидкістю їзди на такій гумі, а також максимально допустимою масою.

Індекс швидкості і індекс навантаження розраховуються за спеціальною таблицею, при цьому часто рекомендується вибирати шини з запасом близько 15% від цих параметрів. Це пов'язано з тим, що авто може відчувати нерівномірні навантаження на вісь, а швидкість його руху може іноді бути більшою за максимальну.

Також існує окреме маркування, що вказує на відсутність або наявність камери в покришці. Якщо вона є, можна побачити позначення TT, яке розшифровується як Tube Type. Якщо камери немає, на гумі стоїть маркування TL - Tubeless.

Дата виготовлення моделі

Ця характеристика теж важлива, адже чим довше шини простоюють, тим менше їх еластичність і придатність до експлуатації в цілому, навіть якщо зберігання відбувається за всіма правилами.

Щоб прочитати дату виготовлення моделі, потрібно подивитися на боковину - там можна зустріти чотиризначний код, де перші дві цифри - тиждень в році, а другі дві цифри - останні дві цифри року виготовлення шини.

Іноді зустрічаються шини з американським типом маркування. На них можна побачити напис DOT, а також додаткові позначення, зазвичай вказуються перед типорозміром. До таких відноситься буква P - вона позначає сумісність моделі з установкою на легковий автомобіль, а також маркування LT, яка вказує на сумісність з невеликими вантажівками.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також