Мар’ян Года: «Майбутнє формують свідомі і відповідальні»

1299 0

Ми у соцмережах:

Мар’ян ГОДА

Американці жартують — усі речі в світі минають, неминучими є тільки смерть та податки. Несплата податків у цивілізованих країнах є чи не найбільшим злом, за яке законодавство передбачає суворі покарання. На жаль, в Україні податкова культура не витримує жодної критики, для багатьох буденною справою є не сумлінна сплата податків, а навпаки, приховування доходів. На щастя, усе ж є чимало чесних, у тому числі і доволі вагомих платників податків до бюджету. Один із найбільших з них у Рівному — ТОВ «Рівень-ЛТД» (Рівненський пивзавод), який уже більше п’ятнадцяти років очолює Мар’ян Года. Він же й особисто представляє інтереси сумлінних платників податків, обіймаючи посаду голови Ради асоціації платників податків у Рівненській області.

— Давайте почнемо з простого, — зазначає Мар’ян Адамович. — З сімейного бюджету ви виділяєте кошти на харчування, одяг, предмети побуту, навчання, відпочинок. Без цього неможливо уявити повноцінне життя родини.

Місто, область, держава — це така собі велика родина, яка теж потребує фінансування. Кошти міського бюджету необхідні для вирішення транспортних проблем, для облаштування міських ландшафтів, для розвитку соціальної інфраструктури. Відтак громадяни повинні розуміти, що сплата податків до бюджету — це питання і їхнього особистого благополуччя. Йдеться як про інфраструктуру міст загалом, так і про нагальну проблему доріг, доїзду до сіл, які наразі мають погане сполучення між собою та з районними центрами, з обласним центром.

Мар’ян Года є не тільки платником податків у місті, він, як міський депутат, є одним із тих, хто розподіляє бюджетні кошти. Цьогоріч Мар’ян Года планує йти до Рівненської міської ради з командою «За майбутнє».

— Мені імпонує як загальна стратегія цієї політичної сили, так і її окремі програмні положення, — каже Марян Года. — Ну ось до прикладу, цитую:«Ставлення держави до соціально вразливих верств населення, до розвитку медицини та освіти свідчить або про силу держави, або про її слабкість… Активізація роботи бізнесу, а головне: сплата підприємцями податків дає змогу напрацьовувати адекватну державну соціальну політику».

Або ось тут: «Майбутнє України залежить від якості освіти майбутніх поколінь та медичного забезпечення нації».

Я особисто, і вважаю, більшість із вас розуміють, що ті ж учителі та лікарі повинні мати гідний рівень доходів та забезпечуватися достатнім соціальним пакетом. Це дозволить зупинити відтік фахівців за кордон, залучити у ці стратегічні соціальні сфери найкращих спеціалістів.

Мар’ян Года повністю підтримує партійну стратегію справедливої соціальної політики і наводить приклад:

— Уявіть ситуацію: умовно, є два сусіди. Один з них сумлінно сплачує податки, а інший — ні. Бізнес другого процвітає. Але їхні діти ходять в один садок, в одну школу, лікуються в одних і тих же лікарів… Розумієте? Один платить цим фахівцям, інший ухиляється, ще й хизується, що обдурив державу. Але насправді він обдурив не державу, а вкрав зарплату у вчителів і лікарів та обдурив свого сусіда.

Або візьмемо пенсіонерів. Багато хто з них скаржиться, що пенсії такі мізерні, що на них не проживеш. І це правда. Реалії такі, що Пенсійний фонд України не має достатньо коштів для виплат пенсій. Працююче населення — це третина від населення загалом. Відповідно, за рахунок працюючих відбуваються виплати пенсій. Ухиляння від сплати податків створює серйозну загрозу для соціальної політики України, для її національної безпеки загалом. Отож пенсії малі ще й тому, що не всі сумлінно сплачують податки. Такі, на жаль, реалії життя.

Держава існує тоді, коли вона лікує, навчає, вдягає, захищає своїх громадян від зовнішньої агресії.

Наше підприємство (Рівненський пивзавод) показує приклад чесної сплати податків. І я від імені Асоціації платників податків закликаю громадян бути відповідальними. Тоді у Рівного та держави буде майбутнє.

Ольга Коломієць.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також