Маски скинуто! Коронавірус на Рівненщині став просто хворобою

2254 0

Ми у соцмережах:

Маски скинуто! Коронавірус на Рівненщині став просто хворобою

Ухвалене наприкінці березня рішення про вихід нашої області із «червоної» зони коронавірусного карантину пройшло практично непоміченим. З початком війни загальний страх перед коронавірусом зник, поступившись іншим турботам. І хоча попередження про необхідність вдягати маски досі висять у всіх громадських місцях, та ніхто на це не зважає. Маски скинуто! Але це не означає, що коронавірус зник із нашого життя. Він просто став однією із численних хвороб, які загрожують кожному з нас у разі інфекції та недотримання санітарних норм. На думку лікарів-епідеміологів, наші люди вже навчилися жити з коронавірусом, на який тепер хворітимуть щороку.

Віктор Мороз, завідувач відділу епіднагляду та профілактики інфекційних хвороб:

—Для кожної інфекційної хвороби характерна циклічність. Тобто є період зростання кількості хворих, а є період спаду. Якщо взяти Рівненщину, то останній пік захворюваності на COVID-19 припадав на п’ятий тиждень цього року. Тоді за тиждень захворіло аж 12 053 особи, і це був найвищий пік з початку пандемії. Відтоді у нас постійне зменшення кількості хворих. Наприклад, за минулий тиждень було зафіксовано усього 90 випадків інфікування. Однак коронавірус нікуди не зник. В майбутньому ближче до осені будуть ще нові підйоми захворюваності. Але важко сказати, чи буде знову зафіксована така велика кількість хворих. Адже багато в чому це залежатиме від того, чи будуть люди дотримуватися заходів індивідуального захисту. Впливає на це й кількість вакцинованого населення.

Фахівці уже прогнозують, що коронавірус стане сезонним захворюванням як грип. Кожного року Рівненщина переживає два сезонні піки захворюваності на грип, які припадають на листопад-лютий та грудень-березень. Схожа ситуація буде й коронавірусом. Він з нами тепер надовго. Після обстеження хворого сімейний лікар направлятиме його на ПРЛ-тестування або робитиме швидкий тест. Тоді й ставатиме відомо, чи в людини коронавірус, чи грип.

Взагалі ця група вірусів людству відома уже давно. Якщо проаналізувати всі гострі респіраторні захворювання у хворих в холодну пору року, то половина випадків захворювання відносилася саме до коронавірусів. Просто саме COVID-19 був їхнім новим різновидом.

Віктор Іськів, начальник міського управління охорони здоров’я:

— У січні в Рівному було дуже сильне навантаження на медичну систему. Можливо, ви пам’ятаєте, що була така кількість хворих, що деякі з них мусили стояти на вулиці, чекаючи прийому лікаря. Характерною ознакою штаму вірусу «Омікрон» було те, що він атакував більше молодих людей. Щось схоже у нас спостерігається й при сезонних респіраторних захворюваннях. Іншими словами, кількість хворих висока, проте кількість важких випадків мінімальна. Умовно, якщо при одному з перших штамів COVID-19 «Дельта» зі ста хворих близько 50 були у важкому стані, то при «Омікроні» зі ста хворих важко переносили хворобу всього десять інфікованих. Цей останній штам вірусу йшов масово, проте хворіли люди легше. Однак ми минули пік захворюваності, тому зараз уже цього всього немає. На всі лікарні обласного центру припадає не більше 30 хворих.

Зараз наша медична система працює нормально, проводяться операції. Можна вважати, що епідеміологічна ситуація в Рівному зараз така, як це було у часи до пандемії. Разом із тим, на Рівненщині продовжується кампанія з вакцинації проти COVID-19. За період воєнного стану в області проведено понад 15 тисяч щеплень, з них: 3 531 особа однією дозою, 5 954 — двома дозами та 5 500 — бустерною. В області вакцинують 48 мобільних бригад та 146 пунктів щеплень.

За минулий тиждень в області було зафіксовано 90 нових випадків інфікування COVID-19. Серед захворілих 5 дітей віком до 17 років. Найвищий показник захворюваності спостерігається у Вараському районі — 11,8 на 100 тисяч населення. Найнижчий у Сарненському районі — 2,4 на 100 тисяч населення. Був зафіксований усього один летальний випадок серед осіб із підтвердженим діагнозом COVID-19.

В області протягом минулого тижня одужало 150 осіб. Станом на 11 квітня в області залишається 89 активних хворих. По області проведено 1290 лабораторних досліджень, з них: методом ПЛР — 337; методом ІФА — 19; швидкі тести на виявлення антигену — 934.

Всього з початку пандемії в Рівненській області на COVID-19 перехворіло 175397 осіб, одужало 172733, померло 2575 хворих.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також