
Масниця – це старовинне українське свято, що символізує проводи зими та зустріч весни. У цей час традиційно готують ситні молочні та борошняні страви, які символізують достаток і добробут. На Масницю українці здавна ласували варениками, сирниками, сирною бабою, ряжанкою та іншими смаколиками.
- У Масний тиждень на святковому столі були продукти із молока - такі як сирники, сирна баба, локшина та голошки. Їх обов'язково варили на молоці. Також з молока робили ряжанку, розтирачку, толкушку та кисіль. Також всі каші варилися обов'язково на молоці щодня, - розповіла ведуча особистого блогу про Українську культуру Діана Антоняк.
Що можна приготувати на Масний тиждень
Вареники з сиром
Вареники – одна з головних страв Масного тижня, особливо з сирною начинкою.
Інгредієнти для тіста:
500 г борошна;
250 мл теплого молока;
1 яйце;
1 ст. л. олії;
½ ч. л. солі.
Інгредієнти для начинки:
400 г домашнього сиру;
1 жовток;
2 ст. л. цукру;
дрібка солі.
Приготування:
Замісіть м'яке тісто, накрийте рушником і дайте «відпочити» 30 хвилин. Змішайте сир із жовтком, цукром і сіллю. Розкачайте тісто, виріжте кружечки, покладіть начинку та заліпіть краї. Відваріть у підсоленій воді до спливання, подавайте зі сметаною.
Сирники в сметанному соусі
Ці ніжні сирники виходять пухкими та ароматними.
Інгредієнти:
500 г домашнього сиру;
1 яйце;
3 ст. л. борошна;
2 ст. л. цукру;
½ ч. л. солі;
олія для смаження.
Для соусу:
200 г сметани;
2 ст. л. меду або цукру;
Приготування:
Розімніть сир, додайте яйце, борошно, цукор і сіль, сформуйте сирники. Обсмажте на середньому вогні до золотистої скоринки. Змішайте сметану з медом і полийте сирники перед подачею.
Сирна баба
Ця страва – традиційна запечена сирна запіканка, яку готували на свята.
Інгредієнти:
500 г домашнього сиру;
3 яйця;
4 ст. л. манки;
100 г цукру;
100 г вершкового масла;
1 ч. л. ванільного цукру;
дрібка солі.
Приготування:
Збийте яйця з цукром до пухкої маси. Додайте сир, розтоплене масло, манку, ванільний цукор і сіль, перемішайте. Викладіть масу у змащену форму та випікайте при 180°C близько 40 хвилин.
Домашня ряжанка
Цей старовинний напій виходить густим і ароматним.
Інгредієнти:
2 л жирного молока;
2 ст. л. сметани.
Приготування:
Вилийте молоко у жаростійкий глиняний або чавунний посуд. Поставте у духовку при 100°C на 5-6 годин, поки молоко набуде кремового кольору. Остудіть до теплого стану, додайте сметану та залиште в теплому місці на 6-8 годин.
Розтирачка (солодкий сирний крем)
Ця ніжна страва чудово смакує з варениками чи просто з хлібом.
Інгредієнти:
300 г домашнього сиру;
2 ст. л. меду або цукру;
50 мл вершків або сметани;
дрібка ваніліну.
Приготування:
Розітріть сир із медом до кремоподібної маси. Додайте вершки та ванілін, добре перемішайте. Подайте як десерт або намазку на хліб.
Товкушка (старовинна картопляна страва)
Це смачна страва з картоплі та сиру, яка чудово доповнить святковий стіл.
Інгредієнти:
5 картоплин;
300 г домашнього сиру;
2 ст. л. вершкового масла;
100 мл молока;
сіль на свій смак.
Приготування:
Відваріть картоплю, розімніть її з маслом. Додайте сир і молоко, добре перемішайте. Подавайте гарячою з вершковим маслом або засмажкою з цибулі.
Тож Масний тиждень – це чудова нагода скуштувати традиційні українські страви, які готували ще наші предки. Вони не лише смачні, а й створюють атмосферу домашнього тепла. Готуйте із задоволенням і святкуйте Масницю смачно!