Математик і столяр зводять біля Рівного купольний будинок

3559 0

Ми у соцмережах:

фото: ITV

Рівнянин Андрій Слюсаренко зводить в селі Радиславка Рівненського району незвичайний будинок у вигляді кулі. В майбутньому це буде екосадиба, повністю автономна. Сюди автор ідеї планує переселитися, «бо в Рівному вже тісно».

Андрій Слюсаренко, математик за освітою, почав реалізовувати свій задум з товаришем столяром Сергієм Бондарчуком ще в 2017 році на земельній ділянці, яка дісталася йому у спадок від батьків.

Хотілося створити ціле еко-поселення, але мали тільки 8 соток, тож вирішили спробувати просто побудувати екосадибу, — розповідає Андрій Слюсаренко. — Розглядали кілька варіантів, наприклад, та ж землянка. Один товариш будував купольний будинок за кордоном і порадив звести його. Зупинилися на цьому.

Перевага цієї будівлі в тому, що вона не потребує заливки фундаменту. Зовнішні стіни — фактично не стіни, а суцільний дах, а тому можна суттєво зекономити на утепленні. В якості матеріалу використовували соснову деревину. Єдиний недолік — трикутні вікна, які не відчиняються, але в той же час вентиляція повітря продумана.

В будинку передбачено два повноцінних поверхи і підвал, — каже Андрій Слюсаренко. — На першому поверсі планували кухню-студію і спальню, на другому — дві спальні. На обох поверхах санвузли. Мене запитують, а чи зручно буде жити в кулі? Я відповідаю, що це не відчувається. Діаметр приміщення всередині — 12 метрів. Те, що зовнішні стіни заокруглені, не означає, що й внутрішні будуть круглими, і меблі також. Всередині все буде як у звичайному будинку.

Андрій Слюсаренко планує зробити садибу автономною, щоб не платити ні за які комунальні послуги. Твердопаливний котел забезпечуватиме обігрів, а сонячні батареї — світло.

Наша попередня концепція була створити повністю незалежне поселення, — пояснює власник будови. — Я живу в Рівному, і тут мені вже стало тісно — надто багато автомобілів.

До слова, будинок з 8 січня виставлено на продаж на платформі ОLХ. Спершу його ціна була 28 тисяч доларів, а за останній тиждень змінилась і стала 40 тисяч.

Думали його продати, бо було кілька претендентів на проживання тут, — пояснив Андрій. — Та потім змінилися обставини, і я став єдиним власником. Продавати його насправді не хочу. Але якби знайшовся покупець за 40 тисяч доларів — віддав би, а собі побудував би менший.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також