Майже 50 ДВК чекали півночі, щоб передати виборчу документацію і отримати додаткову заробітну плату

1337 0

Ми у соцмережах:

Майже 50 ДВК чекали півночі, щоб передати виборчу документацію і отримати додаткову заробітну плату

Упродовж 22:00 – 00:00 год., близько 50 дільничних виборчих комісій 156 виборчого округу в приміщенні окружної виборчої комісії чекали опівночі, аби передати виборчу документацію та отримати додаткову заробітну плату.

З 22:00 до приміщення окружної виборчої комісії 156 виборчого округу почали прибувати дільничні виборчі комісії для передачі виборчої документації. Станом на 23:31 год . було зареєстровано 48 дільничних виборчих комісій, які прибули до окружної виборчої комісії. 

Упродовж цього періоду жодна із дільничних виборчих не розпочала передачу виборчої документації. Це викликало підозру в спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА.

 

Спостерігач ОПОРИ звернувся до голови ОВК 156 територіального виборчого округу Олександра Шевчука із запитанням, чому дільничні виборчі комісії не передають виборчу документацію для ОВК.

- Сказати чесно, - не хочуть. Хочуть получити заробітну платню, - відповів Олександр Шевчук.

Голова ОВК підтвердив, що члени дільничних виборчих комісій чекають 12-ї ночі, пояснюючи, що в такому разі члени ДВК отримають більшу заробітну плату за виконану роботу.

За виявленим фактом спостерігачі ОПОРИ викликали поліцію.

- Відповідно до законодавства, оплата праці членів ДВК у день голосування та у дні підведення підсумків голосування здійснюється за кошти державного бюджету. Порядок та розміри оплати регулюються Постановою ЦВК «Про Порядок оплати праці членів окружних та дільничних виборчих комісій з виборів Президента України» від 8 квітня 2014 року № 226. Відповідно до п. 3.1. цього Порядку робота членів виборчих комісій (у тому числі тих, які здійснюють свої повноваження не на платній основі) в день голосування та дні встановлення підсумків голосування оплачується в межах видатків, передбачених на цю мету в кошторисах видатків на підготовку та проведення виборів президента України, не більш як 14 відсотків прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року, за кожний відпрацьований день - тобто, в розмірі 268,94 грн. Пунктом 3.3. визначено, що Підставою для оплати праці членів виборчих комісій в день голосування та дні встановлення підсумків голосування є табель обліку робочого часу. Строком закінчення встановлення дільничними виборчими комісіями звичайних та спеціальних виборчих дільниць підсумків голосування є дата прийняття окружною виборчою комісією протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці.

Отже, якщо дільнична виборча комісія засідала у повному складі - а, як правило, - це 9 осіб, один день вартості їхньої роботи, навіть якщо це початок доби, коштує 2420,46 грн., - пояснила громадська омбудсменка ОПОРИ із захисту виборчих прав у Рівненській області Марія Цип’ящук.

Михайло Балик, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Рівненській області


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також