Мажорам у Рівному мало місця?

23799 0

Ми у соцмережах:

Мажорам у Рівному мало місця?

Чимало дітей грошовитих рівнян, які готові платити за якісну освіту, вже багато років навчаються у платному ліцеї «Престиж», розташованому в приміщенні колишнього дитячого садка на вулиці Данила Галицького. Історію про зникнення дитячого садка в густонаселеному мікрорайоні вже якось забули. «Престиж» так «Престиж»! З роками юним мажорам із «Престижу» стало затісно у дитсадку — розмістити у непристосованих приміщеннях близько семисот учнів нелегко. Планів будувати власне приміщення для «Престижу» якось не спостерігається. Навіщо, коли можна просто забрати собі готове приміщення існуючої середньої школи № 4 на вулиці Жуковського? Спочатку потіснивши, а потім поступово витіснивши «бідних» учнів з навколишніх будинків заради зручностей власних вихованців? Аби якось прикрити цю не дуже гарну оборудку, міська влада приплела сюди освітню реформу. І дарма! Бо у реформі нічого не написано про необхідність під виглядом «об’єднання» витісняти школи з власних приміщень заради того, щоб розширити платні навчальні заклади. Чи вдасться це зробити? Чи зможуть не дуже багаті батьки захистити право своїх дітей навчатися у своїй школі, чи гору візьмуть батьки мажорів? Поки що влада на стороні багатих. А на чиїй же ще? До виборів ще далеко!

Микола НЕСЕНЮК

Міські чиновники переконують, що об’єднання в один заклад ЗОШ № 4 та академічного ліцею «Престиж» вигідно всім. Школа № 4 невелика й все одно мала б стати гімназією, а ліцей розвантажить своє приміщення, в якому 700 вихованцям уже затісно. У перспективі — в корпусі «Престижу» на вул. Данила Галицького розміститься молодша школа, а старші класи навчатимуться в будівлі ЗОШ на вул. Жуковського. Чимало батьків цим поясненням не вірять. Незадоволені вони з різних причин. Є родини, в яких старші діти навчаються у школі № 4, а їхні маленькі брати та сестри цієї осені мали би піти до першого класу. І вони не розуміють, як їм перед своєю роботою фізично встигнути розвезти учнів по різних вулицях. Інші не хочуть оплачувати «додаткові освітні послуги», які пропонує елітний ліцей, і вимагають гарантій, що їхні діти й надалі навчатимуться безкоштовно. А дехто побоюється, що учнів з менш заможних сімей дражнитиме «золота молодь», яка звикла жити в достатку і мати все найкраще — від айфонів до канікул на екзотичних морях. Мовляв, не хочеться аналогій, але як уживатимуться «принц та жебрак»?

Алла Максютинська:

— Ми, батьки школи № 4, вимагаємо залишити нашу школу і наших дітей у спокої. Дітей не набралось, бо нас ставили в оману! Після 9 класу попередили батьків, щоб шукали собі місця в інших школах або ж у технікумах, бо школі не дають статус гімназії. Діти почали переходити до інших шкіл поки ще були вільні місця, бо з вересня після реформи, звісно, ніде не попадеш (особливо десь недалеко від дому). Якщо ви не зрозуміли, що це все було штучно зроблено…

Юлія Мороз:

— На сайті «Престижу» розміщено дуже «привабливі» ціни за навчання, яке повинно бути безкоштовним! Так і виникає питання: чому сім’я з доходом 10 000 на місяць має платити за навчання дитини в школі половину свого сімейного доходу? А як же інші потреби сім’ї? Де на них брати гроші? Більшість батьків, коли шукали навчальний заклад для дитини, в першу чергу звертали увагу на свої фінансові можливості! А зараз ніхто ні в кого нічого не питає, просто ставлять перед фактом! Хто за це буде відповідати? Ви пропонуєте, щоб в одному приміщенні навчались крутелики, які тільки дивляться на брендові речі й нові моделі айфонів (хто скоріше придбав), і мали всі блага в школі, а діти з нижчими достатками вважали себе неповноцінними. Однозначно ці два заклади з’єднувати не можна!

Вікторія Каращук:

— Я — мама двох діток, які навчаються в ЗОШ № 4, і більшість батьків не проти, щоб школа була гімназією, а не ліцеєм. Просто назвіть речі своїми іменами. «Престиж» не може самостійно виконати вимоги, щоб бути ліцеєм за новими вимогами, і було прийнято рішення, що в цьому їм допоможе школа № 4. А тепер головне питання, яке цікавить всіх батьків школи № 4: які ви особисто даєте гарантії, що навчання через пів року для нас не стане платним?

Наталія Іванець, директорка ЗОШ № 4:

— Я не розумію, звідки увесь цей «кіпіш»? Хто і навіщо мутить воду, обливає брудом і хоче спотворити ситуацію? Чому ті, хто обурюється, не прийшли спочатку поговорити до адміністрації? Треба розуміти, що освітня реформа і майбутній розподіл на гімназії та ліцеї — якраз на часі. Не варто чіплятися за минуле. У нас старий мікрорайон, де мешкає не так багато дітей, і вже з огляду на це потрібно мислити про перспективи закладу. Є навіть плани в управління освіти перерозподілити територію, закріплену за нашою школою: частина будинків на вулиці Степана Бандери до «Магнату» могла би перейти до школи № 9, ще частина — до № 18, а вулиця Жуковського — до «Престижу».

Наголошую, що колектив школи роботу не втрачає: ані вчителі, ні прибиральниці. Всі залишаються на своїх місцях і продовжать працювати. Так само й учні. Навпаки, це дуже добре, що діти матимуть можливість завершити навчання повного триступеневого циклу — від початкової школи до випуску із старших класів. І подібні тенденції з наповненням не тільки у нашій невеликій школі, це ж стосується й кількох інших закладів. Тільки довкола них чомусь не точиться ніяких суперечок. Ситуація з об’єднанням наразі не є сталою, все ще в процесі. Плануємо провести батьківські збори і обговорити цю ситуацію.

Сергій Рачинець, директор «Престижу»:

— Хочемо пояснити батькам, що ніяких особливих змін для учнів не відбудеться. Діти з школи № 4 як навчалися у приміщенні на вул. Жуковського, так там і залишаться. Просто завершити навчання вони зможуть уже як вихованці «Престижу», хіба це погано? Все-таки ми — не найгірший заклад міста. Планується, що до цього приміщення на Жуковського перейдуть наші старші класи. Заодно допоможемо підсилити матеріальну базу, бо ж якщо будемо перебиратися, то не з порожніми руками. А своє приміщення на Данила Галицького зможемо розвантажити. Нині там навчається 700 дітей — у будівлі, що розрахована на 240 дошкільних місць…

Що стосується додаткових освітніх послуг, то ніхто не змушуватиме батьків їх брати. Ми — заклад повного дня, де дитину можна залишити до вечора і знати, що за цей час вона буде нагодована, з нею займатимуться педагоги, можна відвідувати до п’яти різних гуртків. Для учнів початкової школи це коштує 720 гривень на місяць, для старших — навіть менше. І ці послуги надаються лише за бажанням батьків, нікому їх не нав’язують.

Богдан Турович, начальник міського управління освіти:

— Коли ми проведемо таке об’єднання, діти зі школи № 4 закінчать її в тому ж приміщенні, й закінчать у статусі випускників «Престижу». Ніхто їх не буде перекидати в новий корпус. Ми гарантуємо збереження робочих місць для всіх працівників. У перспективі там (на Данила Галицького. — РВ.) буде розташована початкова школа, а безпосередньо в корпусі школи № 4 буде розміщена середня і профільна школи.

Олександр Третяк, міський голова Рівного:

— Чи є про що переживати батькам, чиї діти навчаються в ЗОШ № 4? Ні! Чи варто боятися педагогам та технічним працівникам, які працюють у ЗОШ № 4, що вони втратять роботу? Ні! Так, місто і справді запустило процес об’єднання Рівненського академічного ліцею «Престиж» імені Лілії Котович із ЗОШ № 4. Проте не варто шукати в цьому зради. Варто почати з того, що вже з 1 вересня 2023 року в нас не буде шкіл. Натомість матимемо гімназії, де навчатимуться 1–9 класи, та ліцеї (з 1 по 12 класи). Така зміна пов’язана з реформою шкільної освіти, запровадженою міністерством іще кілька років тому. Визначатимуться ступені просто: якщо заклад може набрати мінімум два 10 чи 11 класи по щонайменше 27 учнів у кожному — тоді він є ліцеєм, якщо ж тенденції кількох років показують, що дітей менше — заклад стає гімназією й набір у 10 та 11 класи не здійснює. Так, вже цього року через усі ці зміни набір до 10 класу не здійснюють школи №№ 3, 4, 5, 6, 9, 14, 17, 20, 24.

На жаль, упродовж останніх п’яти років ЗОШ № 4 набирає один 10 клас, до того ж кількість учнів у ньому значно менша, аніж необхідні 28. Тому об’єднання — це можливості для якісної освіти в належних умовах випускникам шкіл № 4 та «Престиж». Тепер щодо запитань, які ставите найчастіше: багато нарікань, мовляв, тепер дітей молодших класів доведеться возити у школу, хоча раніше можна було ходити пішки. Так, ЗОШ № 4 не набиратиме першокласників. Але батьків ніхто не змушує віддавати дитину у «Престиж». Ви зможете обрати інший заклад за бажанням чи залежно від місця проживання: НВК № 2, ЗОШ №№ 9, 18 чи будь-який інший. Учні 2–11 класів, які досі навчалися у ЗОШ № 4, продовжать навчання у цьому ж приміщенні, нікуди їздити не потрібно! Повне переміщення початкової школи у приміщення «Престижу» (вул. Данила Галицького, 15) відбудеться через три роки, тобто коли сьогоднішні першокласники підуть вже до 5 класу! Педагогічні працівники так само залишаються на своїх місцях, працювати зі своїми учнями. Учні та батьки ЗОШ № 4 можуть отримувати платні освітні та інші послуги винятково на добровільних засадах. Окрім того, у приміщенні ЗОШ № 4 працюватимуть гуртки на безплатній основі.

Записала Олена ВЛАСОВА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також