08.04.2017 10:51 Адміністратор
2102
0
Бджолиний мед володіє антибактеріальними, імуномодулюючими, противірусними, антиоксидантними та іншими корисними властивостями. У той же час інший солодкий продукт — цукор — прийнято називати не інакше як «солодкою отрутою», оскільки впродовж всього життя людини він завдає відчутної шкоди організму. Чому ж мед набагато корисніший, ніж цукор?
Калорійність меду
В 1 ст. л. натурального меду міститься приблизно 64 калорії, тоді як в такій же порції цукру — 46. Але фокус у тому, що мед набагато солодший, ніж цукор. Таким чином, вживаючи мед замість цукру протягом дня, ми отримуємо приблизно вдвічі менше калорій.
Глікемічний індекс меду
Він показує, як їжа впливає на рівень цукру в крові. Високий глікемічний індекс продуктів, які ми постійно вживаємо в їжу, загрожує виникненням цукрового діабету, проблемами з вагою і серцево-судинною системою. Чим нижчий цей індекс, тим повільніше організм поглинає цукор, відповідно, така їжа здоровіша. Глікемічний індекс цукру — 70 одиниць, а меду, в середньому, — 49.
Основні складові меду
Це глюкоза і фруктоза (72% складу меду). Для їхнього засвоєння не потрібен інсулін, тому відсутній ризик перевантажити підшлункову залозу. Потрапляючи в організм людини, ці компоненти не вимагають додаткової переробки у шлунково-кишковому тракті, отже, економлять деяку кількість енергії. Вони швидко всмоктуються і засвоюються майже повністю, як, втім, і інші складові меду.
Мед стимулює обмінні процеси
Тому дієтологи рекомендують використовувати його замість цукру, якщо ви хочете схуднути. Вода з лимоном і медом зранку натщесерце — ось стародавній рецепт для схуднення. Такий напій можна вживати кілька разів на день, але не раніше, ніж за 30 хв. до прийому їжі. Також мед добре поєднується з м'ятним або імбирним чаєм. Скибочки імбиру можна вживати в їжу з медом, щоб стимулювати обмінні процеси.
Мед підвищує імунітет
Він благотворно впливає при нервовому виснаженні, допомагає при серцевих і шлункових захворюваннях, хворобах печінки. Мед пом'якшує слизові оболонки і тому рекомендується при багатьох простудних захворюваннях. У той же час цукор знижує силу імунної системи в 17 разів! Чим більше цукру в крові, тим слабший імунітет.
І ще: в цукрі практично немає корисних поживних речовин. Його називають «порожніми калоріями». Мед, навпаки, має фантастично багатий вітамінно-мінеральний склад. І якщо вживати його правильно, то він здатний надати організму всі необхідні для життя і здоров'я речовини.