Медіаексперт з Рівного пояснив, чому рашисти більше не є членами Міжнародної федерації журналістів

582 0

Ми у соцмережах:

Сергій Штурхечький на Конгресі Міжнародної федерації журналістів в Омані. Фото: bellaing.be

Виконавчий комітет Міжнародної федерації журналістів ухвалив рішення призупинити членство в організації Союзу журналістів Росії у зв’язку з повномасштабною російською агресією проти України. Про це йдеться в опублікованій заяві Міжнародної федерації журналістів. Призупинення членства – це максимальна санкція, яку організація може застосувати щодо своїх членів через порушення статуту.

Голова Незалежної медіапрофспілки України, рівнянин Сергій Штурхецький в етері телемарафону Суспільне.Спротив розповів, наскільки таке рішення є важливим для України і що наступним кроком боротьби є притягнення пропагандистів до відповідальності.

Міжнародна федерація журналістів призупинила членство Російської спілки журналістів після голосування глобального виконавчого комітету Федерації. Сергій Штурхецький зазначив, що уважно стежив за тим, як розгорталися події навколо комітету.

- Ми його чекали вже давно, пройшов майже рік, з травня, коли був Конгрес Міжнародної федерації журналістів в Омані, який саме своєю резолюцією зобов'язав виконавчий комітет розглянути питання щодо відповідності дій Союзу журналістів Росії статуту Міжнародної федерації журналістів. Нам тоді не вдалося на самому конгресі виключити СЖР, на той час був ще не той розклад сил, розповідає Сергій Штурхецький.

Він пояснює, що у міжнародній федерації є різне розуміння демократії й 92 країни, які брали участь у конгресі, по-своєму оцінювали події в Україні. Те, що вдалося донести, було відображено в документах цього конгресу, зокрема, засуджувалися дії пропагандистів із Союзу журналістів Росії і виконком зобов'язувався розглянути порушення статуту.

- І ось тут ми мали безпрецедентний випадок порушення статуту, будь-яких правил, солідарності журналістської, коли Союз журналістів Росії відкрив чотири свої філії на окупованих територіях в Україні влітку-восени. Ось це вже зупинило будь-яку дискусію стосовно того, чи порушують росіяни статут. Так, вони порушують. Чи є вони вмонтованою частиною тієї авторитарної моделі, яка зараз відбувається і чи є вони, скажімо, співпричетними до воєнних злочинів? Для нас це питання вже вирішене, для виконкому це питання важко вирішувалося, пояснює голова Незалежної медіапрофспілки України.

Наступний крок, каже Сергій Штурхецький, розповідати і далі світовій спільноті про те, що відбувається в Україні, а також аби запрацювала ще одна резолюція — про притягнення російських пропагандистів до кримінальної відповідальності, до міжнародного суду.

Щодо наслідків призупинення членства СЖР, то тут потрібно продовжувати проводити роз'яснювальну роботу, вважає Сергій Штурхецький. Вони вже не зможуть видавати міжнародні прескарти, не зможуть бути на рівні з іншими світовими журналістами:

- Але, зрозуміло, ті, хто скористався всіма принадами демократичного світу до цього рішення, чи до інших рішень, які, сподіваюся, будуть, зокрема — рішення про засудження пропагандистів, вони зараз дуже гарно мімікрують під демократичні стандарти. Наше завдання зараз — визначати таких людей, тому що насправді вони несуть зараз величезну відповідальність. Ми маємо бути дуже обережними і, звісно, ця перемога — вона не є остаточною, вона є такою проміжною, надихаючою.

Щодо притягнення пропагандистів до відповідальності, то, за словами Сергія Штурхецького, в Омані заклали норму резолюції, яку підтримав конгрес:

- Там сказали, що необхідно провести серйозну розмову про те, що сьогодні являє журналістика світова, як ви ставитеся до пропагандизму і яким чином ми повинні відділяти справжню журналістику від політично заангажованого пропагандизму, який несе руйнування і смерть. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також