Медична реформа на Рівненщині: лікар розповів, наскільки зросла його зарплата

1801 0

Ми у соцмережах:

Медична реформа на Рівненщині: лікар розповів, наскільки зросла його зарплата

Сьогодні лікарі та посадовці обговорювали зміни в медичній сфері, які планують впровадити вже з наступного року.

Так, на галузь охорони здоров’я у 2019 році в Україні виділять 92,3 мільярди гривень, що на 9 мільярдів більше ніж у 2018 році. Зокрема, 2 млрд гривень підуть на безкоштовну діагностику. З наступного року планують ввести електроні рецепти та медичні картки.

Заступниця голови Рівненської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко зазначила, що з початку 2019 року всі медичні заклади на Рівненщині повинні набути статусу некомерційних комунальних підприємств та перейти на фінансування Національної служби здоров’я.

Медичні заклади, які трансформують, будуть мати іншу систему фінансування, відтак це вплине й на пацієнтів. За словами п.Богатирчук-Кривко, у медичних закладах будуть так звані червоні та зелені списки пацієнтів.

Ті, хто підписав декларації, будуть внесені до зелених списків – лікуватимуть їх безкоштовно. Натомість, тих пацієнтів, які не підпишуть декларації, внесуть до червоного списку – їм медичні послуги надаватимуть платно.

Один з перших на Рівненщині медичних закладів, який отримав статус комунального підприємства та фінансується Національною службою здоров’я, є Здолбунівський районний центр первинної медичної допомоги.

За словами головного лікаря Олега Сумка, за кошти, які їм виділяє Національна служба здоров’я, планують закуповувати необхідне медичне обладнання, бо хочуть, аби люди відчули ефект від медичної реформи.

Зазначає, що цього місяця вони вже закупили обладнання для амбулаторій на 100 тисяч гривень. Окрім того, внаслідок переходу на нову систему фінансування середній розмір заробітної плати лікарів становить не 7 тисяч, як це було раніше, а 15 тисяч гривень на місяць.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також